Knuffelfarms niet alleen in Zuid-Afrika gevestigd, maar wereldwijd actief

Stampersgat, 13 juli 2018

Dat knuffelfarms niet alleen in Zuid-Afrika voorkomen maakt deze video pijnlijk duidelijk. De video is gemaakt in Taigan Safari Park in Rusland. Het park biedt interacties aan met meer dan 50 grote katten. De dieren zijn in gevangenschap geboren en zijn gewend aan mensen. Bezoekers van het park kunnen met de dieren spelen, gefotografeerd worden en met hen wandelen.

De dieren worden puur voor commerciele doeleinden gefokt en dit soort praktijken draagt op geen enkele manier bij aan het behoud van deze dieren in het wild. Daarnaast leven de dieren vaak in verschrikkelijke omstandigheden en zijn ze beroofd van hun vrijheid, puur als entertainment voor bezoekers. 

Denk alleen maar eens aan het na de geboorte weghalen van de welpjes bij hun moeder; dat is werkelijk traumatisch voor de dieren. Normaliter blijven moeder en welp zo'n 1,5 jaar bij elkaar. Gefokte dieren worden echter al na enkele dagen bij hun moeder weggehaald. Op deze manier verzekerd men zich ervan dat het dier afhankelijk wordt van mensen en gewend raakt aan interactie met mensen. 

De afgelopen jaren is daarnaast ook veelvuldig gebleken  dat het knuffelen met leeuwen of andere grote katachtigen en de daar uit volgende activiteiten niet alleen voor de dieren dodelijk af kan lopen, maar ook voor de mensen die daar aan deelnemen. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen waarbij mensen gewond zijn geraakt of zelfs zijn gedood tijdens dit soort activiteiten. Het belangrijkste advies vanuit SPOTS is dan ook om dergelijke knuffelfarms nooit te bezoeken.