Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Interacties met wilde katachtigen zijn een gevaar voor de volksgezondheid

Stampersgat, 7 oktober 2020
 
Een recente studie maakt inzichtelijk dat het hebben van interacties met wilde katachtigen, een gevaar is voor de volksgezondheid. Gefokte wilde katten zoals leeuwen, kunnen veel pathogenen bij zich dragen zoals Sars-CoV-2, het virus dat de huidige COVID-19 veroorzaakte. Toeristen en vrijwilligers kunnen dus ziek worden door excursies waarbij dit soort interactie mogelijk is. Blood Lions heeft dit onderzoek aangegrepen om een filmpje te maken dat op 27 september 2020 (World Tourism Day) gelanceerd is. Dat filmpje zie je hiernaast.

SPOTS voert al langere tijd een lobby in de Tweede Kamer op dit thema. Wij vinden dat Nederland zich sterk moet maken binnen CITES om een einde te maken aan deze fokindustrie van leeuwen. Wij vinden ook dat onze Overheid meer zou moeten doen aan voorlichting rondom dieren interacties. Zo staan excursies met wilde katten vaak nog hoog op de bucket list van toeristen en vrijwilligers. Naast dat dit soort interacties een wereld van dierenleed veroorzaakt, zijn ze dus ook nog eens gevaarlijk voor onze volksgezondheid.

Gezien de ellende waar we nu in zitten, lijkt het ons niet meer dan logisch dat onze Overheid ons daartegen beschermt. Daarbij hoort in onze ogen ook het geven van voorlichting aan reizigers over interacties met wilde dieren zoals wilde katten. Het is eigenlijk van de zotte dat dit alles alleen op het bordje ligt van dierenorganisaties zoals SPOTS.
 
Lees hier het volledige onderzoek.