Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

In woonhuis gevonden leeuwenwelp geëuthanaseerd

Stampersgat, 6 december 2019
 
De vier maanden oude leeuwenwelp die eerder dit jaar in Athlone (Zuid-Afrika) werd geconfisqueerd, werd op dezelfde dag dat hij op CapeNature aankwam geëuthanaseerd.
 
Het natuurbeschermingsorgaan zei dat ze “geconfronteerd werden met een van de moeilijkste beslissingen om te nemen als gevolg van het illegale gedrag van drie lokale mannen”, toen ze de euthanasie door een professionele dierenarts in augustus ondersteunden en uit lieten voeren. CapeNature woordvoerder Loren Pavitt zei dat de welp werd geëuthanaseerd en het protocol werd gevolgd.
 
De welp, met een geschatte straatwaarde van R50.000,- (ongeveer 3.200,- euro), werd op 21 augustus j.l. in Athlone (Zuid-Afrika) gevonden nadat de politie aanwijzingen had gevolgd toen foto's van de welp viraal gingen op sociale media.
 
Opties om het dier te rehabiliteren voor vrijlating in het wild of het in een acceptabele instelling te plaatsen waar het de juiste zorg zou krijgen, werden allemaal zorgvuldig overwogen, maar bleken niet levensvatbaar te zijn of in overeenstemming met de beginselen van goed natuur- en wildbehoud, aldus Pavitt.

“In dit geval was het duidelijk dat de welp werd behandeld als een huisdier en gewend aan mensen en dat het onmogelijk zou zijn om te revalideren naar een gezonde natuurlijke gedragstoestand. Hoewel er voorzieningen zijn om leeuwen in gevangenschap te houden, zijn er geen revalidatiefaciliteiten in Zuid-Afrika," zei Pavitt.
 
CapeNature zei dat er geen succesvolle gevallen zijn van leeuwen die gerehabiliteerd zijn en vervolgens met succes in het wild vrijgelaten. "Het moet worden benadrukt dat CapeNature deze beslissing niet lichtvaardig heeft genomen en deelt het verdriet van het publiek dat dit zelfs nodig was, aldus CapeNature.

Pavitt zei dat ze aanbiedingen van verschillende organisaties hadden ontvangen om de welp in gevangenschap te plaatsen, maar "bestaande faciliteiten waar leeuwen kunnen worden gehouden, werken als commerciële ondernemingen waar dieren worden getoond aan het publiek voor een toegangsprijs".
 
De verdachten zijn momenteel elk op borgtocht van R5 000 (ongeveer 320,- euro) en worden geconfronteerd met 14 aanklachten met betrekking tot de bescherming van wilde dieren. Zij moeten op een later moment weer voor de rechter verschijnen.

Het nieuws dat de welp dezelfde dag nog werd geëuthanaseerd is opvallend. Dit omdat onder andere het Drakenstein Lion Park, een leeuwenreservaat, had aangeboden om de zorg voor de welp op zich te nemen.
 
Linda Park, directeur van Voice4Lions, zegt dat CapeNature niet genoeg tijd heeft genomen om de opties te overwegen. "De richtlijnen van de International Union for Conservation (IUCN) voor het plaatsen van in beslag genomen dieren bieden vier opties: terugkeer, verhuizing, lange termijn verzorging op een andere locatie, en euthanisatie."
 
"Leeuwen zijn een CITES 2 beschermd dier, waarvan Zuid-Afrika ondertekenaar is", voegt Paul Hart van Drakenstein Lion Park toe. "IUCN verdedigt CITES in elke besluitvorming zoals deze. Er is eigenlijk een beslissingsboom waar autoriteiten rekening mee moeten houden bij het omgaan met in beslag genomen dieren in het wild en euthanasie is NIET de eerste optie, maar zeker de laatste."
 
De SAPS-woordvoerder Brig van Western Cape. Novela Potelwa heeft bevestigd dat aanklachten tegen CapeNature zijn opgesteld in verband met de dood van Simba, de leeuwenwelp.
 
Lees hier het volledige artikel.