In India sinds begin 2018 al 260 luipaarden dood - minimaal 90 gedood door stropers

Stampersgat, 7 juli 2018

Volgens gegevens van de Wildlife Protection Society of India (WPSI) zijn er in de eerste zes maanden van 2018 al 260 luipaarden in India overleden, waarvan  er minimaal 90 werden gedood door stropers. De dieren worden veelal gedood voor het gebruik van hun lichaamsdelen. In de afgelopen 10 jaar gaat het volgens onderzoek van de WPSI om ten minste 1.593 luipaarden die gestroopt zijn in India.
 
De reden voor de recente stijging van meldingen zou volgens de organisatie te maken kunnen hebben met het feit dat de politie hierbij beter onderzoek verricht. "De inbeslagname van lichaamsdelen in zo'n grote hoeveelheid is het bewijs van sterke wetshandhaving in verschillende delen van het land," zei Tito Joseph, programmacoördinator, WPSI. "Er is echter meer handhaving nodig om stropers proactief te laten stoppen met het uitvoeren van deze activiteiten. De toename van de gevallen wijst ook op meer vraag vanuit de internationale illegale handelsmarkt." voegde hij eraan toe.
 
Luipaarden worden in India beschermd door de Wildlife Protection Act, 1972. Het Wildlife Crime Control Bureau (WCCB), dat valt onder het ministerie van milieu, zei dat er behoefte is aan betere inlichtingen met betrekking tot het volgen van stropers.  

Directeur van de WCCB, M. Maranko, zegt hierover het volgende: "Er is meer aandacht nodig binnen beschermde bosgebieden, natuurreservaten, nationale parken en hun omliggende gebieden. India heeft het aantal gevallen van tijgers dat gedood wordt door stropers aanzienlijk verminderd door het gebruik van technologie en door het ontwikkelen van mobiele toepassingen. Een vergelijkbare focus moet er nu komen voor de luipaarden."
 
"Veel van deze stroperij heeft te maken met mens-dier-conflicten", zegt Vidya Athreya, natuurbioloog. "Mensen vallen luipaarden aan, vergiftigen ze of doden de dieren door het verlies van hun vee. In Uttarakhand en Himachal Pradesh komt het ook regelmatig voor dat mensen de bossen ingaan en de luipaarden schieten voor de sport. Als gevolg hiervan worden deze dieren agressief tegenover mensen en worden ze vervolgens 'probleemdieren' genoemd. "
 
Anish Andheria, lid van Maharashtra State Wildlife Board, zei: "Het cijfer van 90 bevestigde luipaarden die gedood zijn door stopers is waarschijnlijk een grove onderschatting. Elektrocutie en vergiftiging zijn stille moordenaars. Deze sterfgevallen blijven over het algemeen onopgemerkt. "
 
Lees hier het volledige artikel