Illegale jagers doden drie leeuwen in Zuid-Afrika

Stampersgat, 20 juni 2018

Eigenaren van een privéboerderij in de omgeving van Rustenburg in Zuid-Afrika, werden donderdagochtend opgeschrikt door de gruwelijke aanblik van drie gedode leeuwen toen ze naar buiten gingen om een gat in hun hek te bekijken.
 
Ze troffen twee mannelijke leeuwen en één leeuwin die gedood werden door vermoedelijk illegale jagers. De twee mannetjesleeuwen werden verminkt, met hun gezichten, poten en staarten afgehakt en meegenomen. Van de leeuwin waren geen lichaamsdelen meegenomen.
 
Nazeer Cajee, een vriend van de eigenaren van de boerderij, zei dat alle drie de leeuwen ongeveer acht of negen jaar oud waren. Hij zei dat de jagers vergiftigde kippen over het hek hadden gegooid en dat de leeuwen de kippen aten, waardoor ze doodbloedden. De jagers knipten vervolgens het hek door en liepen het verblijf van de leeuwen in waar ze de lichaamsdelen van de mannetjesleeuwen afsneden. Hij voegde eraan toe dat men er vanuit gaat dat het lichaam van de leeuwin niet was verminkt omdat de stropers door iemand werden gestoord toen ze delen van de mannetjes verwijderden. "We nemen aan dat ze de lichaamsdelen gebruiken voor muti, voor de medicijnmannen," zei Cajee.
 

Politiewoordvoerder Sergeant Ofentse Mokgadi bevestigde dat er een geval van illegale jacht was gerapporteerd en zei hierover het volgende: "We vermoeden dat de leeuwen vergiftigd zijn en we wachten op testresultaten om dat te bevestigen,". Hij zei dat de politie de motieven aan het onderzoeken is en dat ze "niet willen aannemen" waarom de lichaamsdelen werden afgehakt. Hij voegde eraan toe dat het de eerste keer was dat hij een incident als dit in Rustenburg had gezien.
 
De boerderij is in privébezit en heeft een vergunning voor leeuwen en andere dieren. Cajee zei dat het kamp nog acht leeuwen en zes tijgers heeft die allemaal ongedeerd zijn. Cajee zei dat de familie 'radeloos' was en niet kon worden bereikt voor commentaar.

Lees hier het volledige artikel.