Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Het Coronavirus en de handel in wilde dieren

Stampersgat, 18 maart 2020

Het hoge woord is eruit. Afgelopen week sprak Minister President Rutte ons toe en zoveel is wel duidelijk geworden; de uitbraak van het Coronavirus gaat ons nog heel lang bezighouden. Ons leven bepalen met gesloten sportscholen, afgezegde evenementen en wellicht zelfs sluitende winkels. De uitbraak gaat ook een enorme economische impact hebben die zeer waarschijnlijk voor ons allemaal voelbaar zal zijn. Het is alle hens aan dek en crisismanagement is wat nu nodig is. Maar het is van even groot belang dat we ook kijken naar de oorzaak (het ontstaan) van dit virus. Omdat we niet nog eens met een uitbraak geconfronteerd willen worden die onze samenleving totaal ontwricht.

De oorzaak weet iedereen; (illegale) handel in wilde dieren. Die in Azië en Afrika geconsumeerd worden maar ook verwerkt worden in traditionele Chinese medicijnen (TCM). De pangolin (schubdier) wordt aangewezen als zeer waarschijnlijk 'doorgeefluik' van het virus aan mensen. Laat dit nu net het meest verhandelde dier ter wereld zijn. Omdat hij nauwelijks gefokt kan worden, wordt het dier vooral uit het wild geroofd. Dat was in Wuhan waarschijnlijk ook het geval. In het wild is dit dier zeer waarschijnlijk geïnfecteerd met het virus, doorgegeven door een vleermuis. Resume; doordat mensen meer en meer de natuurlijke leefomgeving van dieren aantast, bijvoorbeeld door handel, hoe meer kans er is op een virus uitbraak. Daar zullen we echt iets mee moeten doen willen we een nieuwe virus uitbraak voorkomen.

Simone van SPOTS schreef een artikel dat geplaatst is in Hart voor Dieren.

Wat doet SPOTS
SPOTS voert al langere tijd lobby op dit onderwerp; het gaat dan vooral om TCM die vorig jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie werd opgenomen in hun ICD. Lees meer daarover via deze link. SPOTS ziet hierin een groot gevaar en vreest voor het leven van veel wilde dieren. Waaronder ‘onze’ leeuw die op grote schaal verwerkt wordt in TCM als vervanging van de tijger. Mede door onze input is een motie ingediend door Partij voor de Dieren waardoor onze Minister van Medische Zorg namens Nederland zijn zorg uitsprak tijdens de vergadering van de WHO.

Na de uitbraak van het coronavirus, is SPOTS samen met World Animal Protection verder gegaan met een intensieve lobby. Dat heeft wederom geleidt tot een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Onze Minister moet tijdens de komende vergadering van de WHO in mei, het punt van handel in wilde dieren als gevaar voor onze gezondheid, op de agenda zetten. Een verder gesprek met het Ministerie van LNV staat op de agenda. Ook dit Ministerie heeft alles te maken met de handel in wilde dieren. De afspraak is door het Coronavirus uitgesteld tot nader order.