Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Filantroop Lord Ashcroft onthult de verschrikkingen van de leeuwenhouderij in Zuid-Afrika

Stampersgat, 17 juni 2020
 
Lord Ashcroft, een Britse zakenman, filantroop, auteur en opiniepeiler, gaf opdracht tot een undercoveronderzoek van een jaar - met de codenaam Operation Simba - waarbij voormalige Special Forces en veiligheidsagenten waren betrokken. Het resultaat was een verontrustend inzicht in de gruwelen en illegale praktijken die in verband staan met de leeuwenhouderij in Zuid-Afrika.
 
In het licht van zijn onthullingen riep Lord Ashcroft onder andere de Zuid-Afrikaanse regering op de "gruwelijke en beledigende" leeuwenhouderij te stoppen en drong er bij de Britse regering op aan nieuwe invoerwetten in te voeren om de praktijk te ontmoedigen.
 
De groeiende handel in leeuwenskeletten is tientallen miljoenen euro’s per jaar waard en voorziet in een onverzadigbare wens in Zuidoost-Azië en China naar 'traditionele' medicijnen, waaronder afrodisiaca.

De onthullingen van Lord Ashcroft omvatten onder andere:

- Rijke klanten ontvangen via WhatsApp brochures met foto's van in gevangenschap levende mannetjesleeuwen, zodat ze kunnen kiezen welke ze willen doden. Prijzen variëren van +/- 10.000,- euro tot +/- 42.000,- euro per leeuw en zijn afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de manen.

- Een Britse jager werd gefilmd terwijl hij een uitgeputte leeuw met kalmeringspijltjes neerschoot op een illegale zogenaamde "groene jacht". De leeuw was achtervolgd door een 4x4-voertuig rond een omheind jachtverblijf voordat de grijnzende stadswerker de doodsbange leeuw van slechts tien meter afstand neerschoot.

- De Britse vertegenwoordiger van een Zuid-Afrikaans safaribedrijf vertelde een undercoveronderzoeker die zich voordeed als jager hoe hij een Amerikaans verbod op het importeren van in gevangenschap gefokte leeuwentrofeeën kon omzeilen. Hij stelde voor om het eerst naar het VK te importeren - waar dergelijke invoer niet verboden is - voordat hij de huid van de leeuw in de huid van een dood edelhert verbergt en naar Amerika verplaatst.

- In slechts twee dagen tijd werden meer dan 50 leeuwen voor hun botten geslacht op een zogenaamde "eco-boerderij" in de provincie Vrijstaat in Zuid-Afrika.

- Leeuwen werden in kleine kooien gehouden en leefden vóór hun dood in het met bloed bevlekte slachthuis van deze boerderij in erbarmelijke omstandigheden. Gruwelijke foto's toonden leeuwenskeletten en ingewanden die op de vloer lagen, terwijl afgedankte interne lichaamsdelen hoog opgestapeld waren in overlopende zwarte plastic zakken op een aanhanger buiten.

- In wat wordt beschouwd als een obscene poging om de winst te maximaliseren, wordt aangenomen dat fokkers in Zuid-Afrika leeuwen kruisen met tijgers en hybride nakomelingen creëren. Het misbruikproces, dat kan leiden tot geboorteafwijkingen en de vroege dood van welpen, verhoogt het botgewicht, waardoor de fokkers meer geld verdienen.

Volgens goed geïnformeerde bronnen zijn er nu naar schatting 12.000 in gevangenschap gefokte leeuwen in Zuid-Afrika - veel meer dan eerder werd gedacht en vier keer zoveel als het aantal wilde leeuwen in het land.
 
Zuid-Afrika is het enige land dat grootschalige, in gevangenschap gehouden leeuwen toestaat en dat een jaarlijks quotum heeft voor de legale export van leeuwenbotten. Veel meer leeuwenbotten worden illegaal naar het Verre Oosten gesmokkeld.
 
Lord Ashcroft heeft de regering van Zuid-Afrika opgeroepen om het fokken van in gevangenschap gehouden leeuwen illegaal te maken omdat het geen instandhoudingswaarde heeft. Hij zei hierover: "De in gevangenschap gefokte leeuwenindustrie is beschamend voor Zuid-Afrika en beschamend voor ons allemaal.”
 
"Door een dergelijke barbaarse praktijk toe te staan, schaadt de Zuid-Afrikaanse regering de reputatie van een land dat haar positie op het internationale toneel waardeert in de nasleep van de apartheid. In gevangenschap gefokte leeuwenhouderij is grof en gruwelijk."
 
Lord Ashcroft voegde toe: "Ik roep ook de Britse regering op om de leiding van andere landen, met name de VS, te volgen bij het verbieden van de invoer van in gevangenschap levende leeuwentrofeeën. We moeten ons steentje bijdragen om de leeuwenhouderij uit te roeien en te laten zien dat we niet in op welke manier dan ook medeplichtig zijn. "
 
Toeristen helpen onbewust de gruwelijke handel aan te moedigen door te betalen om met welpen te spelen of te gaan wandelen met jonge leeuwen: dieren die onveranderlijk voorbestemd zijn om te worden geslacht of gejaagd.

Lees hier het volledige artikel.