Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Dierentuin van Netflix-hitserie Tiger King sluit deuren

Stampersgat, 31 augustus 2020
 
Volgens de huidige eigenaar Jeff Lowe is de vergunning van Greater Wynnewood Exotic Animal Park ingetrokken. De dierentuin werd wereldberoemd door de docuserie Tiger King van Netflix. De dierentuin in de Amerikaanse staat Oklahoma die centraal staat in de Netflix-hitserie Tiger King: Murder, Mayhem and Madness sluit „per direct” de deuren. De huidige eigenaar Jeff Lowe schreef woensdag in een post op Facebook dat het Greater Wynnewood Exotic Animal Park dichtgaat na druk van dierenrechtenactivisten en inspecteurs.
 
Volgens Lowe was de serie een “fenomeen meer goede en slechte aandacht heeft opgeleverd dan iemand ooit zou moeten krijgen”. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zou de vergunning om een dierentuin te runnen hebben ingetrokken waardoor hij nu in ieder geval drie weken moest sluiten. Lowe zou vervolgens vrijwillig besloten hebben om helemaal dicht te gaan. Een van de berichten over de sluiting van het park is overigens inmiddels verwijderd van de Facebookpagina.
 
De documentaireserie Tiger King draait om de handel in exotische dieren in de VS en de extravagante eigenaren van privé-dierenparken. Centraal staat Joe Exotic, wiens echte naam Joseph Maldonado-Passage is. De makers volgen zijn rivaliteit met de zelfbenoemde kattenbeschermer Carole Baskin, en hoe Exotic uiteindelijk veroordeeld wordt tot 22 jaar celstraf voor een moordcomplot tegen de vrouw.
 
De hele serie is een groot rariteitenkabinet van excentriekelingen en criminelen. Dat maakt het lastig je daar als kijker mee te identificeren. En dat is jammer. Want de wereld van Tiger King is niet zo bizar als je denkt. Jaarlijks reizen hordes toeristen de wereld over en gaan ze met hun volle verstand interacties met wilde dieren aan. Excursies waar je op de foto kunt met tijgers, cheeta’s en leeuwen, precies zoals ook te zien is in Tiger King, zijn nog steeds booming. Mensen lijken vaak niet het dierenleed te zien achter de ‘leuke’ interacties.

Lowe, een voormalig business-partner van Exotic, nam na de veroordeling de dierentuin over. Een rechter bepaalde in juni echter al dat het park overgedragen moest worden aan Carole Baskin vanwege een eerder geschil over een merkinbreuk met Exotic waardoor hij haar 1 miljoen dollar schuldig was. Lowe kreeg 120 dagen om het park over te dragen.

In het bericht op Facebook belooft Lowe dat de exotische dieren, waaronder een groot aantal tijgers, „uitstekende zorg” zullen blijven krijgen. Het park zou voorlopig alleen gebruikt worden voor een filmset voor „Tiger King-gerelateerde televisie”. Momenteel wordt al gesproken over een vervolg op de hitserie. Ook komt er volgens Amerikaanse media een verfilming van de hele saga bestaande uit acht afleveringen, met Nicholas Cage in de rol van Joe Exotic.
 
Interacties met wilde katten staan vaak hoog op verlanglijstjes. Hierdoor zijn grote commerciële bedrijven ontstaan die dieren fokken voor de toerist of dagbezoeker (zoals in Tiger King te zien is). Achter de selfies en interacties met wilde dieren schuilt echter een wereld van dierenleed. De welpjes worden vaak direct weggehaald bij de moeder, terwijl ze normaliter anderhalf jaar bij elkaar blijven. Het diertje moet vervolgens dag in dag uit met toeristen op de foto. Als het dier te oud wordt, is het minder knuffelbaar en gevaarlijk. En dus minder geschikt als verdienmodel. Ze worden dan ingewisseld voor meer aaibare exemplaren. Waar de volwassen dieren eindigen is vaak de vraag. Van gefokte leeuwenwelpjes in Zuid-Afrika weten we dat ze uiteindelijk eindigen in de jacht en dat hun skelet wordt geëxporteerd naar Azië om verwerkt te worden in traditionele ‘medicijnen’. 
 
Kleine welpjes zijn altijd aandoenlijk en dus de verleiding groot om met ze te willen knuffelen. Maar het is goed te bedenken dat het lieve welpje op de foto, morgen zomaar voer kan zijn om van zijn botten of huid wijn of kleden te maken. Het lot van deze dieren ligt mede in onze handen! Als wij dit soort plaatsen niet meer bezoeken, zullen er automatisch minder dieren gefokt worden.
 
Lees hier het volledige artikel.