Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Dierenrechtenorganisatie spant rechtszaak aan tegen Zuid-Afrikaanse regering om nieuw leeuwenbotten quota

Stampersgat, 20 augustus 2018
 
Dierenrechtenorganisatie ‘Nasionale Dierebeskermingsvereniging’ (NDBV) van Zuid-Afrika, beter bekend als de SPCA, gaat een rechtszaak aanspannen tegen Minister van Milieu Edna Molewa en het ministerie om de vergunningen die de export van 1500 leeuwenskeletten naar Azië toestaan, te stoppen.
 
Er loopt ook nog een andere zaak tegen het ministerie over het besluit van vorig jaar om vergunningen te verlenen voor de export van 800 leeuwenskeletten.  De NDBV begon vorig jaar juridische stappen tegen Molewa en het ministerie om erachter te komen hoe het aantal van 800 is bepaald en daarnaast om deze beslissing ongedaan te laten maken. De zaak is nog niet behandeld in de rechtbank.
 
Este Kotze, bestuurder bij de NDBV,  zegt dat de NDBV de nieuwe quota illegaal is omdat het wettelijke raadplegingsproces niet wordt gevolgd. Dit argument wordt ook aangehaald in de eerste procedure die is aangespannen tegen het ministerie. De NDBV is van mening dat de recente beslissing irrationeel is en dat er geen wetenschappelijke gronden voor zijn.

"Er zijn aanwijzingen dat de zogenaamde handel in legale handel ook wordt gebruikt als een maas in de wet voor illegale handel in tijgerbotten. De tijger staat op het punt van uitsterven en we vrezen dat dit voor leeuwen ook zal gaan gebeuren. We hebben niet het idee dat deze overweging mee is genomen bij de totstandkoming van het quota. Er bestaat een reëel risico dat de leeuwen in Zuid-Afrika zullen uitsterven. Er is geen ruimte voor experimentele quota wanneer de gevolgen (van een dergelijke beslissing) resulteren in wrede praktijken waarbij leeuwen puur voor de botten worden gefokt." aldus Kotze.  

Afgelopen juni is een door Minister Molewa verstuurde brief aan de media gelekt. Minister Molewa schrijft in deze brief dat het quotum is vastgesteld door onder andere het National Biodiversity Instute. Ze erkende in de brief echter ook dat er geen openbaar participatieproces werd gevolgd voordat het quotum is vastgesteld. Dit zou volgens de regelgeving wel moeten gebeuren.   

Ook vanuit Zuid-Afrika zelf komt er dus steeds meer verzet tegen de industrie waarin leeuwen gefokt worden. Zo zullen de niet-gereguleerde leeuwenfokkerijen in Zuid-Afrika binnenkort door het Committee voor Milieu worden geëvalueerd tijdens een tweedaagse openbare hoorzitting. Volgens de commissievoorzitter, Mohlopi Mapulane, is het doel van het evenement om een ​​constructief debat mogelijk te maken over de toekomst van het fokken van en jagen op in gevangenschap levende leeuwen in Zuid-Afrika. Op 21 en 22 augustus vindt de hoorzitting plaats en biedt belanghebbenden uit alle hoeken van de wereld de kans om argumenten te geven voor en tegen het fokken van leeuwen in gevangenschap. Ook vanuit Stichting SPOTS hebben we het Committee documenten toegestuurd waaruit blijkt dat de fokindustrie slecht is voor het imago van Zuid-Afrika.
 
Lees hier het volledige artikel.