Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

De wereld van Tiger King is niet zo bizar als je denkt

Stampersgat, 8 mei 2020
 
Heb jij de Netflix-serie Tiger King gezien en verbaas jij je over het hoofdpersonage Joe Exotic? Je bent niet de enige. Helaas is de wereld van Tiger King lang niet zo bizar is als je denkt.
 
Tiger King is een serie waarbij je van de ene in de andere verbazing valt en waarbij je steeds denkt ‘kan het nog gekker?’ Het antwoord is: ja. Precies daarom is het een kijkcijferkanon en houdt het de hele wereld in de ban. Het is een uitvergroting van de VS; het land waar alles mogelijk is. Zoals het houden van wilde dieren in je achtertuin. Er leven hierdoor meer tijgers in gevangenschap in de VS, dan dat er nog in het wild zijn. De hele serie is een groot rariteitenkabinet van excentriekelingen en criminelen. Dat maakt het lastig je daar als kijker mee te identificeren. Je verwondert je, maar betrekt het niet snel op jezelf omdat deze personages way over the top zijn. En dat is jammer. Want de wereld van Tiger King is niet zo bizar als je denkt. 
 
Jaarlijks reizen hordes toeristen de wereld over en gaan ze met hun volle verstand interacties met wilde dieren aan. Excursies waar je op de foto kunt met tijgers, cheeta’s en leeuwen, precies zoals ook te zien is in Tiger King, zijn nog steeds booming. Mensen lijken vaak niet het dierenleed te zien achter de ‘leuke’ interacties.

Interacties met wilde katten staan vaak hoog op verlanglijstjes. Hierdoor zijn grote commerciële bedrijven ontstaan die dieren fokken voor de toerist of dagbezoeker (zoals in Tiger King te zien is). De welpjes worden vaak direct weggehaald bij de moeder, terwijl ze normaliter anderhalf jaar bij elkaar blijven. Het diertje moet vervolgens dag in dag uit met toeristen op de foto. Als het dier te oud wordt, is het minder knuffelbaar en gevaarlijk. En dus minder geschikt als verdienmodel. Ze worden dan ingewisseld voor meer aaibare exemplaren. Waar de volwassen dieren eindigen is vaak de vraag. Van gefokte leeuwenwelpjes in Zuid-Afrika weten we dat ze uiteindelijk eindigen in de jacht en dat hun skelet wordt geëxporteerd naar Azië om verwerkt te worden in traditionele ‘medicijnen’. 
 
Achter de selfies en interacties met wilde dieren schuilt een wereld van dierenleed. Iets dat onderbelicht blijft in Tiger King. De dieren in de serie lijken vooral te fungeren als decor. Het dierenleed wordt wel belicht, maar dat is minimaal. Door vooral in te zoomen op de ‘mafheid’ van de mensen die we voorbij zien komen op ons tv-scherm, blijft onderbelicht dat overal op de wereld dit soort interacties worden aangeboden. Veroorzaakt door ‘normale’ mensen zoals jij en ik, die er een honger naar hebben. En dat is een gemiste kans van de makers van deze serie. 
 
Onlangs werd het park, na een tijdje dicht te zijn geweest wegens de Corona crisis, weer geopend voor het bezoek. Honderden mensen kwamen het park al direct bij opening bezoeken. Niet alleen werden de social distancing regels niet of nauwelijks nageleefd, bezoekers wilden ook massaal met dieren op de foto en leken zich geenszins te realiseren dat ze hiermee bijdragen aan het in standhouden van dit onnodige dierenleed.
 
Lees hier de volledige blog die Simone van SPOTS over dit onderwerp heeft geschreven.