China maakt einde aan verbod op handel in tijgerbot en neushoornhoorn

Stampersgat, 4 november 2018

China gaat de binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn van gefokte dieren toestaan, ten behoeve van onderzoek en behandeling in de traditionele Chinese geneeskunde. Ook wordt het verbod op de handel in antieke tijger- en neushoornproducten opgeheven.

Dat heeft de Chinese regering afgelopen week bekendgemaakt. De onverwachte beslissing inzake de bedreigde diersoorten maakt een einde aan een verbod dat 25 jaar van kracht was. Volgens de aankondiging mogen de botten alleen verkregen worden van tijgers gefokt in daarvoor bestemde fokboerderijen. Echter, deze wending zal de sluizen voor illegale activiteiten alleen maar verder openen.

China verbood begin dit jaar nog de binnenlandse handel in ivoor, een stap die wereldwijd werd verwelkomd als een hoopgevende uiting van nieuw Chinees leiderschap en een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de ivoorstroperij.

Internationale natuurbeschermingsorganisaties veroordelen de liberalisering van de binnenlandse handel in tijgerbot en neushoornhoorn. Het WWF (World Wide Fund for Nature) noemt het besluit ‘diep verontrustend’ en waarschuwt dat het wereldwijde schadelijke consequenties zal hebben. De organisatie roept China op het verbod in stand te houden en uit te breiden tot alle tijgerproducten. 

De ervaringen op de ivoormarkt laten volgens WWF zien dat het vrijwel onmogelijk is een internationaal handelsverbod te handhaven als handel binnenlands wel is toegestaan. Legale handel biedt een dekmantel voor illegale handel en stimuleert de vraag. De Chinese vraag naar ivoor nam juist af door de ban.

Tijgerbot en neushoornhoorn werden in 1993 geschrapt uit de officiële lijst van traditionele Chinese medicijnen. In 2010 adviseerde de Wereldfederatie van Chinese geneeskundige genootschappen haar leden bovendien tijgerbot en andere producten van bedreigde diersoorten voortaan te mijden.

Volgens de in Londen gevestigde Environmental Investigation Agency, een onderzoeksgroep naar milieucriminaliteit, is de liberalisering een ‘brutale en regressieve stap’ die alle internationale inspanningen voor de bescherming van tijgers en neushoorns ondermijnt. Volgens de EIA vindt China het belangrijker de Chinese geneeskunde en tijgerfokkerij te stimuleren dan bedreigde diersoorten te redden.

China heeft een hele bedrijfstak van zogeheten tijgerboerderijen, waar duizenden tijgers gehouden worden om bot te leveren voor de medicijnindustrie. Aan tijgerbot en neushoornhoorn worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, maar daarvoor bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. 

De reden dat China deze stap heeft gezet, blijft onduidelijk. Chinese functionarissen reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Het groeiende aantal tijgerboerderijen en de inspanningen om ook neushoorns te gaan fokken, zijn waarschijnlijk een belangrijke drijfveer.  Het Environmental Investigation Agency had in 2013 gemeld dat er op zijn minst enkele duizenden tijgers werden gehouden op honderden boerderijen in het hele land. Bovendien is China naar verluidt ook begonnen met het importeren van neushoorns voor potentiële fokkerijen.

Lees hier het volledige artikel.