Canned hunting. Hoe werkt dat precies?

Etten Leur - 6 maart 2016 - Recent werd er een grootse veiling georganiseerd in Zuid-Afrika. Waarbij leeuwen werden aangeboden. Als toekomstige trofee of als knuffelwelp. Het wervende filmpje kun je hier zien en hier zie je dus duidelijk hoe canned hunting werkt.


Triest undercovermateriaal.
Vooraf aan de veiling konden geïnteresseerden hun 'koopwaar' bekijken. Hiervan zijn undercover opnames gemaakt. Op het filmpje zie je ook tijgers, in Afrika....... Naast volwassen dieren die dus geschoten worden, zie je jonge dieren. Die eerst ingezet worden als knuffelwelp voor toeristen en vrijwilligers op knuffelfarms. Ook zij eindigen later in de jacht of hun botten worden geëxporteerd naar Azië waar ze gebruikt worden in de medicijnindustrie.
 
Verder is het opmerkelijk dat veel dieren lichamelijke gebreken vertonen. Mede veroorzaakt doordat er te intensief doorgefokt wordt. Dit leidt er weer toe dat er regelmatig leeuwen uit het wild worden onttrokken om zo nieuw bloed toe te voegen.

Canned hunting - gegarandeerde trofee.
Canned hunting betekent vrij vertaald 'ingeblikt' jagen oftewel kant en klaar jagen. Bij canned hunting bestel je via de catalogus een specifiek dier. Dat kan ook vanuit je luie stoel vanuit Europa of de VS. De prijs kan verschillen. Voor een vrouwtjesleeuw betaal je vaak minder dan voor een mannetje. Een vrouwtje kan geschoten worden voor € 5.000. De prijs van een mannetjesleeuw kan oplopen tot € 30.000. Dat hangt mede af van de schoonheid van zijn manen. Hoe dan ook: je bestelt leeuw A en weet ook zeker dat je met leeuw A thuiskomt. 'Ethische' jagers stellen dan ook dat dit geen jagen genoemd kan worden. Zij noemen canned hunting 'canned shooting'. Kant en klaar jagen, shoot en kill. Want het dier wordt vaak op korte afstand geschoten. Het dier wordt namelijk opgesloten in een relatief klein verblijf waaruit hij niet kan ontsnappen of het wordt gelokt met eten. Vaak kent het dier geen enkele angst omdat het al vanaf jonge leeftijd is ingezet als knuffelwelp bij toeristen en vrijwilligers. Echte jagers, zo stellen ethische jagers, speuren naar hun dier. En weten niet zeker of ze met een trofee thuis komen. Ook, zo stellen zij, jagen echte jagers niet op gefokte dieren. De meeste leeuwen die geschoten worden in Afrika, zijn specifiek gefokte leeuwen in de canned hunting industrie. Nog sterker: heel veel dieren worden specifiek gefokt in deze canned hunting industrie. Zo kun je schieten op speciaal gecreërde dieren zoals gouden gnoes en zwarte giraffes. Of op tijgers wat opmerkelijk is want dit dier komt van nature niet voor in Afrika. Je kunt zelfs jagen op ligers: kruizingen tussen een leeuw en tijger. Whatever de jager wil.....