Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Botswana is nauw betrokken bij controversiële export van levende leeuwen

Stampersgat, 18 februari 2021
 
Botswana is nauw betrokken bij de controversiële export van levende leeuwen en leeuwen-producten om aan de groeiende internationale vraag te voldoen. Deskundigen vrezen dat de legale handel in leeuwenproducten, waaronder botten, klauwen, tanden en huiden, kan worden gebruikt als dekmantel voor illegaal verkregen producten. Er zijn ook zorgen dat de export van levende dieren verband kan houden met de "canned hunting" leeuwenjacht in Zuid-Afrika, een onderwerp van internationale veroordeling.
 
De schatting is dat er momenteel nog ongeveer 20.000 Afrikaanse leeuwen in het wild leven. De Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) classificeert leeuwen nu als 'kwetsbaar', en sommige deskundigen zijn van mening dat bij het huidige tempo van decimering leeuwen tegen 2050 uitgestorven kunnen zijn.

Gegevens van de CITES Trade Database, die wordt beheerd door het UNEP World Conservation Monitoring Center namens het CITES-secretariaat, onderstreept de diepte van de betrokkenheid van het land. Uit de gegevens blijkt dat Zuid-Afrika over een periode van 10 jaar de meeste levende leeuwen en leeuwen-producten uit Botswana ontving, terwijl afgeleide producten van leeuwen naar China gingen - de op één na grootste consument - Hong Kong, India en de Verenigde Staten. In antwoord op vragen over wie de levende leeuwen exporteerde, zei de directeur van Botswana bij het Department of Wildlife and National Parks, Kabelo Senyatso, dat hij de naam van de boer(en) achter de export of van de Zuid-Afrikaanse kopers niet kon onthullen.
 
Een gevaar voor de leeuw is dat er grote vraag is naar zijn lichaamsdelen. Die worden gebruikt in traditionele medicijnen zoals traditionele Chinese medicijnen (TCM). Specifieke lichaamsonderdelen zouden heilzaam zijn tegen allerlei ziektes en kwalen en worden daarom verwerkt in 'medicijnen'. Van oudsher werden hier tijgerbotten voor gebruikt maar dit dier wordt uitermate goed beschermd door internationale verdragen alsook is hij bijna uitgestorven. Het wordt dus lastiger om aan tijger lichaamsonderdelen te komen. Vandaar dat men uitwijkt naar alternatieven zoals jaguars, luipaarden en leeuwen. Zuid-Afrika gebruikt hier bijvoorbeeld de gefokte leeuw voor. Het dier wordt eerst ingezet in toerisme, dan afgeschoten door jagers en het skelet geëxporteerd naar Azië. Dit is volkomen legaal en goedgekeurd door CITES. Op onze website kunt u meer informatie vinden over de handel in leeuwenbotten en TCM.
 
Lees hier het volledige artikel over de handel in leeuwen vanuit Botswana.