Wilde leeuwen gestroopt in Botswana

Stampersgat, 21 augustus 2017 

​We meldden het eerder al. De Regering van Zuid-Afrika gaat jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen exporteren naar Azië. Hier dienen ze als vervanging van tijgerbotten. De botten worden verwerkt in drankjes en medicijnen omdat veel mensen geloven dat ze een heilzame werking hebben. De botten zijn veelal een restproduct van de knuffelleeuw. De leeuwen worden specifiek gefokt en eerst ingezet als knuffelwelp voor toeristen en vrijwilligers. Wanneer ze hier te oud voor zijn geworden, worden de dieren vervolgens afgeschoten door een jager in de canned hunting industrie. De botten worden dan naar Azië verscheept. 

​De motivatie van de Regering van Zuid-Afrika voor dit besluit is dat de vraag er nu eenmaal is. Omdat die vraag kan leiden tot stroperij op wilde leeuwen, is het beter om dan maar gefokte leeuwen hiervoor te gebruiken. De wilde leeuw staat immers op uitsterven en kan extra druk niet gebruiken. Nog afgezien van het enorme onethische aspect van dit alles (leeuwen fokken voor een onzinnige vraag.....) is het ook zeer de vraag of de druk op de wilde leeuw juist niet toeneemt door regulering van de bottenhandel. 

Steeds vaker komen berichten naar buiten, binnen en buiten Zuid-Afrika, van gestroopte wilde leeuwen. Omdat zij zijn ontdaan van specifieke lichaamsonderdelen, duidt dit alles op de bottenhandel.

​Afgelopen week berichtte ook een krant uit Botswana dat er twee wilde leeuwen gestroopt waren. Zeer waarschijnlijk met als doel om de botten van de dieren te brengen naar Zuid-Afrika waar ze vervolgens geëxporteerd worden naar Azië. Hoewel de Regering van Zuid-Afrika aangeeft dat ze alleen botten van gefokte leeuwen exporteert, is de regelgeving en naleving van wetten zo slecht, dat het erg simpel is om botten van wilde leeuwen te 'witwassen'.

​In onze ogen is de bottenhandel slecht voor de gefokte leeuwen maar ook voor de wilde leeuwen.

Maak jij je ook ongerust? Onderteken dan onze petitie die wereldwijd door vele stichtingen, wordt aangeboden aan vertegenwoordigers van Zuid-Afrika.
https://www.change.org/p/south-african-government-stop-the-exploitation-of-captive-bred-lions

​Het krantenartikel over de gedode leeuwen in Botswana kun je hier lezen, http://www.mmegi.bw/index.php?aid=70913&dir=2017%2Faugust%2F11