Wandelen met leeuwen - verdere ontwikkelingen

Etten Leur - 15 februari 2015 - Op 4 januari plaatsten we al een artikel over Zambiatourism, waarin zij aangaven te stoppen met het promoten van wandelen met leeuwen (klik hier voor het artikel). De schrijver van dat artikel, Christopher Clark, heeft nu een vervolg geplaatst.

De laatste maanden heeft hij verder onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen achter de lion walks, zoals ze onder andere door ALERT worden aangeboden, binnen hun 4-stage programm. Er is in Zambia nog een aanbieder actief, Mukuni Big 5, maar dat is in principe een copycat (!) vand ALERT. Om die reden heeft Chris zich voornamelijk gericht op ALERT.

Als goed onderzoeks journalist heeft hij, vanzelfsprekend zou ik zeggen, contact gezocht met ALERT en hen om commentaar gevraagd. Naar aanleiding daarvan heeft hij een gesprek gehad met 2 vertegenwoordigsters van ALERT die, volgens zijn artikel, al hun charmes in de strijd hebben gegooid om hem van hun gelijk te overtuigen.

Tevens heeft hij gesproken met "experts" die eerder verklaarden dat het ALERT - prgramma niet kon werken, maar daar later veel genunaceerder over deden.. Een vreemde omslag van opvattingen om het zomaar eens te zeggen.

Het gaat te ver om het hele artikel hier vertaald weg te zetten, maar onderaan deze pagina staat een link naar de website van zambiatoursm.

Opvallend blijft wel dat Andrew Connoly, oprichter en eigenaar van ALERT, ook nog steeds eigenaar is van Bowtracker Safari's, die jachtreizen aanbied. Daarnaast doken er recent op facebook een groot aantal (recente) foto's op met daarop Andrew Connoly vergezeld van iemand die behoorlijk wat jachtfoto's plaatst van onder andere geschoten leeuwen...
Tel daarbij op dat het grootste probleem op dit moment voor ALERT is om voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om leeuwen uit te kunnen zetten in hun stage 4, dan valt bijna niet aan de conclusie te ontkomen dat er leeuwen verkocht worden om aan geld te komen.

Walking With Lions: Con or Conservation? Further Thoughts.