Wandelen met leeuwen - ook knuffelfarms!

Etten-Leur, 12 juni 2017

​Dat het knuffelen met leeuwenwelpjes niet ok is, dat wordt steeds duidelijker. Als SPOTS krijgen we dat ook steeds vaker terug: 'nee natuurlijk is knuffelen en op de foto met welpjes niet goed'. Maar daarentegen horen we regelmatig de vraag: en wandelen met leeuwen dan? We kunnen er helder in zijn. Wandelen met leeuwen is ook een uiting van een knuffelfarm. De dieren gebruikt in deze excursies zijn allemaal gefokt, vaak eerst ingezet als knuffelwelp en als ze hiervoor te oud zijn, worden ze ingezet in wandelexcursies. Dat kan slechts tot een bepaalde leeftijd (grofweg 2 jaar). De leeuw wordt dan te gevaarlijk en moet vervangen worden door een nieuw (ongevaarlijk) exemplaar.

​Vaak is het verhaal van projecten waarbij je kunt wandelen met leeuwen, marketing technisch erg sterk.........

Ze stellen vaak te werken in fases, vaak 4. In fase 1 worden welpjes gefokt en kun je er vervolgens mee wandelen. Van fase 2 tot en met 4 worden de dieren klaargemaakt voor een leven in het wild. In fase 4 is dan de echte vrijlating. Laten we hier eens wat tegenmotivaties tegen deze fases geven.

  1. ​in fase 1 worden leeuwenwelpjes gefokt. Zij worden al op zeer jonge leeftijd van de moeder verwijderd. Dat is dierenleed want normaliter blijven moeder en jong bij elkaar. Projecten stellen vaak dat ze dit doen en dat de dieren er geen last van  hebben (ahum). En dat dit nodig is om een welp de mens als leider van de roedel te zien. Wat een onzin. De mens is geen leeuw en wat is het nut om een dier te laten imprenten op mensen. Dat is uiteraard gewoon commercie: op die manier accepteren leeuwen wandelingen met mensen waar veel geld mee wordt verdiend. Niets meer en niets minder.
  2. ​op een leeftijd van ca. 2 jaar gaat de leeuw aldus veel organisaties door naar een volgende fase. Ze gaan dan naar een afgesloten gebied waar ze geen contact meer hebben met mensen. Om zo te verwilderen. Lijkt mooi maar de echt redenen waarom dieren naar fase 2 worden gebracht is uiteraard dat ze nu te gevaarlijk zijn geworden voor interactie met mensen. Verder vragen wij ons af: als deze projecten echt zo begaan zijn met het verwilderen van de leeuwen, waarom zijn mensen dan nodig in fase 1? Klinkt niet logisch; leeuwen eerst laten wennen aan mensen om ze vervolgens te laten ontwennen. Als je echt begaan bent met de verwildering, zorg je ervoor dat de leeuwen in kwestie helemaal geen contact hebben met mensen. Maar ja, dan mis je het geld dat binnenkomt van toeristen die willen wandelen met mensen....
  3. ​Dit soort projecten is vaak al jaren actief. Vaak zijn er inmiddels al tientallen leeuwen gefokt. En er is er nog nooit 1 uitgeplaatst in het wild. Als je echt begaan bent met leeuwen terugplaatsen in het wild, dan zou je een proef doen met enkele leeuwen. Om dit naar een goed einde te brengen. En fok je niet eindeloos met leeuwen. Maar ja, ook hier, commercie..... Een leeuw kun je maar tot 2 jaar bij mensen houden. Dus om geld binnen te krijgen moet je eindeloos blijven fokken.
  4. ​Het merendeel van de gefokte leeuwen heeft de eindfase nog nooit gehaald. En blijven steken in fase 2. Dus in al die jaren zijn de organisaties er niet in geslaagd om hun gefokte leeuwen naar hogere fases te brengen. Dat noemen wij een mislukt experiment.
​Laat je dus niet verwarren door de mooie praatjes en filmpjes. Projecten waar je kunt wandelen met leeuwen, zijn gewoon knuffelfarms. De vraag is waar de ouder wordende dieren blijven aangezien ze in ieder geval NIET in het wild eindigen. In het beste geval eindigen ze in een hok. Wat is daar de natuurbeschermingswaarde van?