Vrijwilligersorganisatie stopt met het sturen van vrijwilligers naar Seaview!

Etten-Leur - 21 september 2014 - Na het bekendworden van de leugens die de eigenaren van Seaview al die jaren verteld hebben heeft het Israelische GoEco besloten geen vrijwilligers meer te plaatsen bij dit park. GoEco is geen kleine speler op dit gebied en hopelijk gaan meer vrijwilligersorganisaties, ook in Nederland kritischer vragen stellen over de projecten waar ze de vrijwlligers plaatsen.

GoEco heeft naar aanleiding van de publicate in de Herald vorige week (zie het nieuwsitem van 14 september jl.) een aantal kritische vragen gesteld aan de eigenaren van Seaview Lion park, Rusty and Janice Gibb, maar geen antwoord gekregen op vragen over de verkoop van leeuwen en of er iets waar is van de geuite beschuldigingen. Door het uitblijven van antwoorden is besloten de samenwerking te stoppen.

Ondertussen komen er steeds meer verhalen naar buiten van voormalige vrijwillgers over de situatie in het "park". Denk hierbij aan vrijwilligers die na een paar dagen al vertokken, vanwege de slechte behandeling van de aanwezige dieren. Ook verhalen van vrijwilligers die er tijdens het verblijf achter komen dat het park eigenlijk meer een dierentuin blijkt te zijn, dan een natuurbeschermingsproject.Ook zijn vrijwillgers bedreigd met juridische stappen als ze maar vragen bleven stellen over de verkoop van dieren en of deze gebruikt zouden worden voor "canned hunting".

We kunnen alleen maar ervoor zorgen het huidig momentum vast te houden en wellicht vallen de slechte parken nu eindelijk als dominostenen om!

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen, wees dan kritisch en denk na, voor je je geld weggooit over het volgende:

Hieronder enkele kenmerken van knuffelfarms: 

  • Wat gelijk opvalt bij een bezoek aan de website zijn de foto's waarop je mensen ziet knuffelen met (jonge) dieren.
  • In de beschrijvingen wordt duidelijk dat er altijd nieuwe (vaak jonge) dieren aanwezig zijn. Wanneer je ook komt: er zijn altijd jonge dieren waarmee je kunt knuffelen, waarmee je kunt wandelen of waarmee je op de foto kunt.
  •  
  • Het is onduidelijk waar de jonge dieren naar toe gaan als ze groter zijn geworden. Bij navraag blijkt dat er weliswaar plannen zijn om de dieren terug te plaatsen in het wild maar in de praktijk is dit nog nooit gebeurd of kan er, bij navraag, geen bewijs worden overleverd.
  • De projecten worden niet internationaal erkend en de gefokte dieren komen niet terecht in het 'officiële' circuit (zoals bijvoorbeeld erkende dierenparken).
  •  
  • Bij sommige van deze plaatsen kun je ook knuffelen met 'uitheemse' dieren. Zo kun je op veel plaatsen in Afrika knuffelen of wandelen met tijgers, een diersoort dat hier van nature niet leeft. Zeker hier is dan de vraag wat er met die dieren gebeurt aangezien uitplaatsing in het wild onmogelijk is. In het beste scenario slijten ze hun leven als volwassen dier in een hok.
  •  
  • Vaak zijn er ook witte leeuwen waarmee je kunt knuffelen. Witte leeuwen worden specifiek en selectief gefokt. Van nature komen witte leeuwen zelden voor in de vrije natuur, waarschijnlijk omdat ze door hun witte vacht te veel opvallen en dit dus in hun nadeel werkt.

Alles staat ook in deze PDF, handig om mee te nemen of rond te sturen.