Veelbesproken documentaire 'Blood Lions' deze week op tv!

20 september 2015 - In augustus dit jaar kwam de documentaire Blood Lions uit. Deze film is mede tot stand gekomen door de Zuid Afrikaanse Stichting Campaign Against Canned Hunting, een stichting die door SPOTS wordt ondersteund. Deze documentaire toont de link tussen knuffelfarms en canned hunting inzichtelijk aan. En brengt indringend het leven van een gefokte leeuw in kaart en de rol die toeristen en vrijwilligers hierin spelen. 

Geknuffel met een wrange bijsmaak
Gemiddeld worden er in Zuid-Afrika zo'n 800-1000 leeuwen gedood door jagers in een canned hunt. Omdat dit pas op een leeftijd van ca. 5 jaar gebeurt - het dier is dan volwassen - moeten er manieren gevonden worden om tot die tijd ook geld aan het dier te verdienen. Dat wordt gevonden in vrijwilligers en toeristen die met de dieren komen knuffelen. Die zijn zich er niet van bewust dat hun geknuffeld leeuwtje eindigt als een jachttrofee. Of dat de botten van deze voormalige knuffelwelpen terechtkomen in de Aziatische farmacie industrie. Botten van leeuwen en tijgers zouden heilzame krachten hebben, aldus vele Aziaten, en helpen tegen allerlei ziektes. Ze worden daarom verwerkt in allerlei medicijnen. De tijger is al bijna 'op' (uitgestorven) en nu lijkt de leeuw de volgende iconische kat te zijn die dit lot treft; de vraag naar leeuwenbotten is gigantisch gestegen. Een belangrijke reden voor Zuid Afrika om leeuwen te fokken. 

Indringend
Stichting SPOTS, evenals haar partner Campaign Against Canned Hunting (CACH), is al vanaf 2009 bezig met een voorlichtingscampagne over dit onderwerp: knuffelen, wandelen en uiteindelijk afgeschoten worden, het lot van veel leeuwen in Zuid Afrika. Eerder zag Simone Eckhardt van SPOTS de film reeds."Indrukwekkend, en zo goed dat dit onderwerp eindelijk is vastgelegd door middel van deze indringende documentaire. De hele cyclus waarvoor een leeuw gefokt wordt, wordt nu duidelijk. Ik hoop dat heel veel mensen deze film gaan zien. Omdat de consument ook iets kan doen tegen dit alles. Door niet meer te knuffelen met leeuwen, zullen er minder leeuwen gefokt worden. Zonder vraag geen aanbod".

Datum en tijd uitzending
Aanstaande donderdag 24 september is Blood Lions te zien op de Nederlandse televisie bij Discovery Channel om 22.00 uur. Via de onderstaande link van de trailer kunt u vast een voorproefje zien.

Info knuffelfarms & canned hunting
Stichting SPOTS maakte eerder al een kort filmpje over het tragische leven van een knuffelwelp. Deze kunt u zien op het SPOTS You Tube kanaal, via deze link