Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Vakantieseizoen weer van start: hoe ga je diervriendelijk op reis?

Het staat natuurlijk prachtig op de foto, knuffelend met een leeuwenwelpje of achter op de rug van een olifant. Het lijkt een mooie manier om ‘up close and personal’ bij deze prachtige dieren te komen. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is dat deze activiteiten zeer stressvol en onnatuurlijk zijn voor de dieren. 

Het blijkt dat in veel excursies die mensen op vakantie ondernemen dieren betrokken zijn (in zo'n 70% van de gevallen). Vaak is bij dit soort excursies sprake van dierenleed. Iets waar veel mensen nu juist niet aan willen bijdragen. Maar hoe kun je dit herkennen, en hoe kun je ervoor zorgen dat je zelf (vaak onbedoeld) niet bijdraagt aan dit dierenleed?

SPOTS is samen met World Animal Protection en IFAW betrokken geweest bij de totstandkoming van richtlijnen aangaande dieren in toerisme van het ANVR. Deze werden in 2016 gelanceerd. De ANVR is de branche organisatie van reisorganisaties in Nederland waar meer dan 260 organisaties bij zijn aangesloten. Naast de richtlijnen is er een training ontwikkeld voor reismedewerkers. Zodat ze beter kunnen adviseren naar reizigers toe als het op dieren aankomt. 

Ook voor de consument hebben de ANVR, SPOTS en World Animal Protection een document ontwikkeld. Met duidelijke 'do's' en dont's aangaande excursies waar dieren bij betrokken zijn. 

Lees hier wat jij kunt doen om diervriendelijk en verantwoord op reis te gaan!