Tijger tempel in Thailand verdacht van illegale handel in tijgers.

Etten Leur - 8 februari 2015 - Afgelopen week is er een inval gedaan bij 's werelds meest bekende "Tijger tempel" in Chiang Mai,Thailand. De reden hiervoor is het feit dat er verdenkingen zijn van illegale handel in tijgers. Bij de inval zijn 100 tijgers en 38 hornbills (neushoornvogels) in beslag genomen.

Ontstaan van de tijgertempel
De tempel in Chiang Mai is 1 van de twee tempels die onderdeel zijn van "Tiger Kingdom", de andere "tempel" staat in Phuket. De oorsprong van de tempels ligt in de jaren tachtig toen de hudige eigenaar van Tiger Kingdom een tijgerwelp kreeg van een dorpsbewoner vanwege het feit dat hij (de eigenaar) voldoende geld en ruimte had om de welp op te vangen. In de loop der tijd kwamen er steeds meer tijgers bij en werd de noodzaak groter om geld te verkrijgen voor het onderhoud en het idee voor Tiger Kingdom was geboren. In 2008 werd dan ook de eerste tempel geopend. Oorspronkelijk werd de tempel beheerd als een dierentuin. Het verhaal wil dat een groep Australische toeristen als eerste de vraag stelde of ze niet, net als de verzorgers, de tijgers mochten aanraken en er mee op de foto konden. Wellicht dat hierdoor het idee onstond hoe men meer geld voor de tijgers binnen kon halen. Toeristen zijn probleemloos bereid om US$15,00 neer te tellen voor een korte interactie met een tijger, waarbij men zelfs nog kan kiezen tussen een welp of een oudere tijger.

Vraagtekens...
Al snel kwamen er vraagtekens bij de behandeling van de tijgers. Men vroeg zich bijvoorbeeld af hoe het kon dat de tijgers altijd zo rustig waren en vermoedens onstonden dat de dieren verdoofd werden om ze rustig te houden. Ook waren er vragen rondom de huisvesting. De jongere tijgers, tot een jaar of 2-3, worden ingezet om te knuffelen met de toeristen, maar tijgers die volwassen zijn zitten 24 uur per dag in kooien om ze gescheiden te houden van de anderen.

Volwassen tijgers zijn territoriaal en zullen dan ook met elkaar gaan vechten om een territorium te verkrijgen of te behouden.

De handel in tijgers
Volwassen tijgers die alleen maar in kooien zitten genereren geen geld, dus wat er mee te doen? En dat is precies waar het bij de inval deze week om draaide. Tiger Kingdom word er van verdacht in volwassen tijgers te handelen. En het lot van deze dieren is niet anders dan die van de gefokte leeuwen in Afrika, ze worden gedood voor hun "onderdelen". Zeker tijgerbotten zijn veel geld waard, gezien het feit dat er nog steeds geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend worden. Een dode tijger is meer waard dan een levende!!

Meer over de inval en achtergronden is te vinden in onderstaande links:
- Inval in tijgertempel
- Tempel is geen opvang voor tijgers.
- Ontstaan Tiger Kingdom

Dat het knuffelen van grote katachtigen niet zonder gevaar is mag duidelijk worden uit de volgende artikelen:
- Toeriste bijna gedood door "tamme" tijger.