Steeds meer wilde leeuwen gestroopt om hun botten

Zondag 12 maart 2017

​Recent kondigde de Zuid-Afrikaanse regering aan dat ze jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen wil exporteren naar Azië. Daar dienen ze als vervanging van tijgerbotten die gebruikt worden in de pharmacie. Deze lichaamsonderdelen zouden helend werken tegen allerlei kwalen. Omdat de tijger steeds beter beschermd wordt en handel in o.a. botten dus steeds lastiger wordt, moet worden gezocht naar een alternatief. En dat zijn dus leeuwen. Lees hier ons eerdere bericht over dit voornemen.

​Hoewel de Regering van Zuid-Afrika stelt dat ze middels de gefokte leeuwen, juist wil voorkomen dat de wilde leeuwen gestroopt worden door deze vraag, lijkt het tegendeel bewaarheid te worden. De laatste maanden worden steeds vaker leeuwen in het wild gedood. Ze worden ontdaan van specifieke lichaamsonderdelen wat duidt op handel in de botten. Wetenschappers en stichtingen die zich inzetten voor de leeuw zoals SPOTS, slaan alarm.

 

Aldus Panthera: "90% van de gevonden dode leeuwen in Limpopo NP in Mozambique afgelopen jaar, waren ontdaan van hun schedel, tanden en klauwen. In Namibië was dit het geval bij 42% van de gedode leeuwen in het wild. Dit soort zaken gebeurde niet eerder en is direct terug te leiden op de aanpak van de Zuid-Afrikaanse Regering om leeuwenbotten te exporteren". Lees hier het hele artikel.

​Het dier de leeuw wordt inmiddels ernstig bedreigd. Schattingen gaan uit van 20.000 leeuwen in het wild. Ter indicatie: 100 jaar geleden waren er meer dan 200.000 leeuwen. Een extra druk op dit dier, omdat de botten gewild zijn, is niet wenselijk en zal de druk alleen maar doen toenemen.

​SPOTS heeft zoals vele organisaties ook protest aangetekend tegen dit aangekondigde besluit van export. Wij zijn op dit moment bezig te bekijken hoe wij verder de druk op Zuid-Afrika kunnen opvoeren.