Steeds meer reisorganisaties stoppen met aanbod knuffelfarms

Etten-Leur, 27 maart 2017

Recent voerde de organisatie 'Tourism update' een onderzoek uit. Ze wilden inzichtelijk krijgen hoeveel reisorganisaties nog excursies aanboden waarbij interactie met dieren wordt aangeboden. Leeuwen knuffelen, met cheeta's wandelen of olifantenritten bijvoorbeeld.

​Op zich waren de resultaten bemoedigend. 77% van de ondervraagden gaf aan dit soort excursies niet langer aan te bieden. De attractie 'knuffelen met leeuwen' werd gezien bij de ondervraagden als minst goede attractie. Dat zijn mooie resultaten want nog maar enkele jaren geleden, boden heel veel reisorganisaties dit soort excursies nog wel aan. De lobby die wereldwijd gevoerd wordt tegen dit soort excursies, in Nederland doen wij als SPOTS dit, werpen zijn vruchten dus af.

Er zijn ook redenen tot bezorgdheid. De ondervraagden gaven namelijk aan dat zij heel vaak vanuit de consument nog steeds de vraag krijgen naar dit soort excursies. 45% van de ondervraagde organisaties gaven aan regelmatig aanvragen te krijgen naar leeuwen knuffelen, 44% gaf aan aanvragen te krijgen voor wandelen met leeuwen en 43% voor wandelen met cheeta's. ​Ondanks de vele aandacht middels voorlichtingscampagnes, blijken veel mensen toch niet te weten dat er zoveel dierenleed achter dit soort excursies zit. Of het interesseert ze niet........

​Kortom: de strijd is nog lang niet gestreden. Aangezien de consument uiteindelijk degene is die de fokindustrie in stand houdt door bezoeken aan knuffelfarms, is het essentieel dat voorlichting op dit onderwerp doorgaat.

Lees het artikel over het onderzoek hier.