SPOTS - Terugblik op 2015 -

2015 loopt op zijn einde. Voor mij is dit altijd een magisch moment. Ik vind het bij uitstek de tijd om even stil te staan bij wat er het afgelopen jaar gebeurt is. Te bezinnen en te reflecteren.

Ik denk dat 2015 vooral het keerpunt is geweest voor de leeuw. Met de dood van Cecil in Zimbabwe is er eindelijk wereldwijde aandacht gekomen voor dit iconische dier. Ik refereer altijd aan de leeuw als zijnde ‘de leeuw is hard op weg de nieuwe tijger te worden’. Nog zo’n icoon dat op de rand van uitsterven staat. Voor de tijger is de aandacht (te) laat op gang gekomen. Cecil’s dood heeft ertoe geleidt dat er enorm veel aandacht is gekomen voor de leeuw. En ik houd me eraan vast dat dit op tijd zal zijn.

Voorlichting op scholen en via reisbranche
Als SPOTS kijken we terug op een jaar vol mooie momenten. Ons educatieteam is bijna klaar met de vervolmaking van alle spreekbeurten over wilde katachtigen en geeft daarnaast regelmatig gastlessen op scholen. http://www.stichtingspots.nl/index.php?page=2223

Voorlichting is voor SPOTS een enorm belangrijke pijler. Geld is belangrijk, zeker. Maar zonder voorlichting kan er geen kennis, geen bewustwording en dus ook geen liefde ontstaan voor dieren zoals die waar wij ons voor inzetten. Daarom zetten wij van SPOTS ons zo in voor voorlichting. In de hoop dat mensen hier en elders gaan leren houden van ‘onze’ dieren. Ikzelf geef steeds vaker presentaties over het fenomeen knuffelfarms; plaatsen waar je als toerist of vrijwilliger kunt knuffelen met dieren zoals leeuwen. Onze jarenlange lobby in de reisbranche over dit onderwerp werpt vruchten af. Wat zijn neerslag zal krijgen tijdens de Vakantiebeurs in januari. Wat dit precies inhoudt laten wij u als geïnteresseerde volger van SPOTS zo snel mogelijk weten. In 2016 willen we onze lobby gaan uitbreiden naar het onderwijs. We streven ernaar dat op opleidingen, zoals opleidingen voor toerisme, in de lesstof het onderwerp dierenwelzijn in toerisme wordt geïntegreerd. Op die manier wordt ‘bottom up’ gewerkt aan bewustwording. SPOTS wil namelijk niet alleen een mening ventileren maar ook graag daadwerkelijk dingen structureel veranderen.

Blood Lions
SPOTS was nauw betrokken bij de publiciteit en screenings rondom de film Blood Lions; de documentaire die ingaat op het thema knuffelfarms en canned hunting. En we hebben dit jaar ook contacten gelegd in de politiek. Dit in de opmars naar de belangrijke CITES top die in 2016 zal plaatsvinden in Johannesburg, Zuid Afrika. Hier zal beslist gaan worden over het lot van vele bedreigde diersoorten, waaronder de wilde katten.

Global March for Elephants, Rhino’s and Lions
We waren voor de tweede keer in Nederland mede organisator van de Global March for Elephants, Rhino’s & Lions om aandacht te vragen voor deze drie iconische diersoorten. We zijn diverse malen op televisie te zien geweest en op de radio te horen middels interviews. Daarnaast is er ook in de geprinte media veel aandacht geweest voor SPOTS. Een compilatie hiervan is te vinden op onze website, http://www.stichtingspots.nl/index.php?page=247 . Al met al mooie aandacht voor ‘onze’ katten. 

GPS halsbanden voor luipaarden en cheetah’s , veekralen en ander goed nieuws.
De door ons ondersteunde projecten hebben wederom schitterend werk kunnen doen. Niet alleen voor ‘onze’ adoptiedieren maar ook voor hun soortgenoten in het wild. Met donaties van u kon het door ons ondersteunde N/a'an ku sê wederom GPS halsbanden voor luipaarden en cheetah’s aanschaffen en zo diverse dieren helpen in het wild. Hoe dat werkt, kunt u zien in dit filmpje, https://www.youtube.com/watch?v=x3LIM9u20Qc

Africat North (leeuwen) heeft met SPOTS hulp wederom veekralen kunnen bouwen voor boeren waardoor ze hun vee beter kunnen beschermen tegen roofdieren. Dat helpt de tolerantie van de boeren naar deze dieren te vergroten.

En intussen zijn er 10 leeuwen van GPS collar voorzien, de meeste van deze GPS halsbanden werden aangeschaft met hulp van SPOTS.

Voor het door ons ondersteunde Iranian Cheetah Society project schaften wij cameratraps aan. En hierop werden enorme mooie EN belangrijke beelden getoond van een cheetah familie. Diverse generaties werden door deze cameratraps op kiek gezet. http://www.stichtingspots.nl/index.php?page=2830 Dit alles leidde er toe dat de regering van Iran betere beschermings-maatregelen voor de cheetah uitvoerde. De cheetah in Iran is 1 van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er leven er nog maar zo’n 70 van……..

Het door ons ondersteunde Cheetah Conservation Project Zimbabwe kon mede met onze hulp, een grootscheeps cameratrap onderzoek opzetten in Zimbabwe en mede door onze steun heeft ze haar onderzoek naar het aantal wilde cheetah’s in dit land, kunnen voltooien. De resultaten van dit onderzoek worden volgend jaar bekend gemaakt.

Naast structurele steun aan deze projecten ondersteunen wij ook op incidentele basis andere projecten. Zo hielpen wij dit jaar tijger Thikon en ondersteunden wij het Tsavo Cheetah Project in Kenia. Het doet altijd goed om te horen welke impact dit soort steun soms heeft. Zo bereikte ons recent het nieuws dat tijgerin Cinderella, mede door ons ondersteund in 2013 waardoor ze vrijgelaten kon worden in het wild, moeder is geworden van twee welpen. Deze opgegeven tijgerwelp is dus uitgegroeid tot een ware successtory.

SPOTS – van kind naar volwassenheid
11 jaar geleden ben ik SPOTS begonnen vanuit een ideaal. Ik was erg naïef en had geen idee waar ik aan begon. 11 jaar later is ‘mijn’ kindje langzaam aan het uitgroeien tot een stevige maar nog steeds bevlogen stichting. Zonder uw hulp was dit alles niet mogelijk geweest. En ik wil u daarvoor enorm bedanken, vanuit de grond van mijn hart.

Er is nog enorm veel werk te doen. En er zijn nieuwe wegen te bewandelen. Zo willen wij als SPOTS bekijken of wij in Azië niet ons steentje kunnen bijdragen als het gaat om, daar is hij weer, voorlichting. Vanwege de vraag naar botten, ivoor e.d. sterven dieren uit. En die vraag komt uit Azië. Dat besefte ik me ineens  na het zien van deze foto.

De neushoorn is nu zo ernstig bedreigd dat er soms continu bewakers bij de dieren lopen om ze te beschermen tegen stropers. Elk jaar wordt er meer geld uitgegeven aan de strijd tegen stroperij. En toch voorkomt dit niet dat elk jaar het aantal gestroopte neushoorns toeneemt.

Dit alles komt vooral door de vraag vanuit Azië. Ook ‘onze’ katten lijden daaronder. Steeds vaker blijkt dat lichaamsonderdelen van nevelpanters en luipaarden verwerkt worden in de farmaceutische industrie van Azië. Het is schrikbarend te zien hoe sterk de export van leeuwenbotten vanuit Afrika naar Azië toeneemt. Waar ze dienen als vervanging voor tijgerbotten, verwerkt in medicijnen. Tegen deze vraag is geen geld gewassen. Er is maar 1 mogelijke oplossing: de vraag in Azië zal moeten stoppen. Voorlichting is daarbij essentieel. SPOTS wil het komende jaar bekijken hoe we hieraan kunnen bijdragen.

Laten we samen een rivier vormen
Soms, dat mag u eerlijk weten, maakt het me moedeloos. Je zet 1 stap vooruit maar beseft dat er nog zoveel stappen te zetten zijn. En soms maakt me dat verdrietig en lijkt alles zo uitzichtloos. U ervaart dat wellicht soms ook zo. Maar we maken wel degelijk een verschil, u en ik. Ooit hoorde ik iemand zeggen: ‘soms zeggen mensen tegen me, wat je doet is slechts een druppel. Maar je zult maar onder die druppel staan’. En daar houd ik me aan vast. Bovendien is een druppel water. En water heeft de kracht om zelfs de meest geharde materialen, zoals steen, uit te kunnen slijpen. En water kan een rivier vormen en een rivier kan een heel landschap veranderen. Laten we samen die rivier vormen……

Ik voel mij gesterkt door de hulp van de vele vrijwilligers bij SPOTS die zich onvermoeibaar inzetten voor ‘onze’ katten. En ik voel mij gesteund door u. Ik neem dus even tijd voor bezinning om me vervolgens klaar te maken voor een nieuw, hopelijk spetterend, 2016. Ik hoop dat ik, maar bovenal ‘onze’ wilde katten, dan wederom op uw steun mogen rekenen……..

De cheetah is het dier waar het voor mij ooit mee begon. De cheetah is en blijft mijn grote liefde. Toch sluiten we dit jaar af met een leeuwen Kerstgroet. Zoals gezegd; 2015 is vooral een keerpunt gebleken voor het dier de leeuw. En dit dier kan dat zeker heel goed gebruiken. Ik wens u middels deze kaart hele fijne feestdagen en uiteraard een spetterend 2016!

Simone Eckhardt