South African Airways stopt met het vervoeren van jachttrofeeën.

Etten Leur - 3 mei 2015 - Deze week ontstond er grote onrust onder jagers in Zuid-Afrika over het eenzijdig afgekondigde embargo van South African Airways Cargo (SAA Cargo) om te stoppen met het vervoer van jachttrofeeën van leeuwen, neushoorns, olifanten en tijgers (!).

Wat wil het geval (volgens SAA Cargo): Er zijn recentelijk problemen geweest met zendingen waarbij bleek dat er illegaal jachttrofeeën verzonden werden. Denk hierbij aan het bewust foutief invullen van documenten.

SAA Cargo is momenteel bezig met onderzoeken welke maatregelen genomen moeten worden en hoe te implementeren om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Uiteraard zijn de jagers meteen in de stress geschoten en heeft Safari Club International (SCI) meteen contact gezocht met Professional Hunters’ Association of South Africa (PHASA) Chief Executive Officer, Adri Kitshoff. Die op zijn beurt in gesprek is gegaan met SAA Cargo om te bewerkstelligen dat het embargo zo snel mogelijk wordt opgeheven.

Om niet helemaal alleen te staan hebben ze ook vertegenwoordigers meegenomen van het South African Department of Environmental Affairs om aa  SAA Cargo de regels uit te leggen hoe Zuid Afrika omgaat met duurzaam gebruik van wildlife en de jacht daarop, tevens werden de regels omtrent de export van jachttrofeeën besproken.

CSI wijst zijn leden er op dat er meerdere luchtvaartmaatschappijen zijn die jachttrofeeën kunnen vervoeren.

Hieruit durf ik voorzichtig te concluderen dat SAA Cargo niet meteen overstag gegaan is en dat ook niet verwacht wordt.. Wellicht is dit een voorbode van het feit dat steeds meer mensen en bedrijven zich bewust gaan worden dat het niet langer door kan gaan op de huidige weg..