Safari Club International legt ban op canned hunting trofeeën van leeuwen

Stampersgat, 11 februari 2018

​De grootste jagersvereniging ter wereld, Safari Club International (SCI) bant per direct de jacht op gefokte leeuwen uit Zuid-Afrika. Ze spreken zich openlijk uit tegen deze vorm van jacht en aanbieders van dit soort jachttrips worden geweerd van hun conventie. Trofeeën van dit soort geschoten leeuwen, kunnen niet langer worden opgenomen in een record book. 

​Al enige tijd is er commotie aan de gang binnen jachtverenigingen en jagers over canned hunting. Bij canned hunting gaat het om gefokte dieren (veelal leeuwen) die door jagers kunnen worden doodgeschoten. Dit is dus een andere vorm van jacht dan 'regulier' jagen waarbij het gaat om wilde dieren. 

​De leeuwen ingezet in canned hunting worden dus specifiek gefokt. Dit gebeurt met name in Zuid-Afrika waar inmiddels meer dan 8000 gefokte leeuwen leven (ter vergelijking: in het wild leven er hier nog maar zo'n 2700 leeuwen). Deze gefokte leeuwen worden eerst ingezet in het toerisme. De dieren worden op jonge leeftijd gescheiden van hun moeder zodat ze wennen aan mensen. Op die manier kunnen toeristen en vrijwilligers de welpen de melkfles geven, met ze op de foto en met ze wandelen. Als een leeuw hiervoor te gevaarlijk wordt (op een leeftijd van zo'n 3 jaar) gaat hij terug naar de fokker. En wacht hij op een jager die hem van dichtbij kan doodschieten.
 

Reguliere jagers stellen dat dit niets te maken heeft met jacht. Bij echte jacht, zo stellen zij, heeft een dier altijd de kans te ontsnappen. Dat is niet het geval bij canned hunting. De jager bestelt een dier en weet ook dat hij met de trofee van dat dier thuiskomt. Vandaar de naam canned hunting (ingeblikt jagen/kant en klaar jagen). 

Veel jagers stellen dat canned hunting geen jacht is en een smet is op de reputatie van echte jagers. De commotie leidde er eerder al toe dat binnen de jachtvereniging van Zuid-Afrika (de PHASA) enorme ruzie ontstond. De voormalige voorzitter die canned hunting wilde weren, werd hierdoor uiteindelijk afgezet waardoor fokkers van leeuwen binnen de PHASA konden blijven. Dat leidde er weer toe dat heel veel jagers en verenigingen de PHASA verlieten en er zelfs een nieuwe jachtvereniging ontstond in Zuid-Afrika, de CPHCSA (Custodians of Professional Hunting and Conservation South Africa​).

Nu volgt dus de SCI die zich duidelijk uitspreekt tegen canned hunting en de daaraan verwante industrie. ​De SCI is DE belangrijkste jachtvereniging wereldwijd mede omdat de meeste jagers uit de VS komen. Dat zij canned hunting van leeuwen nu weren, is een enorme slag voor de fokkers van Zuid-Afrika. 

Lees het artikel hier

​Voor een kort filmpje met uitleg over de verschillen tussen canned hunting en 'regulier' jagen, klik hier