Organisaties aan de slag met de nieuwe richtlijnen.

Etten Leur - 21 februari 2016 - Na het bekendmaken van de nieuwe richtlijnen door de ANVR betreffende dieren in het toerisme zijn er steeds meer organisaties die deze richtlijnen gaan volgen.

Van reisorganisaties was al bekend dat ze de richtlijnen gaan volgen, voor zover ze dat nog niet deden. We hebben eerder al een overzicht geplaatst van de organisaties die zich duidelijk uitspraken tegen knuffelfarms: Reisorganisaties. Onze hoop is dat we deze lijst verder uit kunnen breiden, of beter nog, dat de lijst overbodig wordt omdat eenieder volgens deze richtlijnen werkt.

Maar ook vrijwilligersorganisaties worden zich bewust dat het knuffelen met leeuwen (en andere grote katachtigen) niets bijdraagt aan natuurbescherming.
Een van de organistaies die zich dat van begin af aan bewust is geweest is Doingood. Op hun website staat een leuk stuk over vrijwilligerswerk met dieren. Doingood.

En nu hebben we bericht gekregen dat Activity International stopt met aanbod van knuffelfarms mede door lobby van SPOTS
Een belangrijke organisatie op vrijwilligerswerk in het buitenland is Activity International. Al langere tijd heeft SPOTS contacten met deze organisatie die ook reizen aanbood naar de, in onze ogen, knuffelfarms. We zijn dan ook enorm blij dat zij recent besloten hebben dit aanbod te stoppen, aldus Activity International in een e-mail naar ons:
- Met Ukutula zijn we ondertussen daadwerkelijk gestopt.
- Dat geldt ook voor het project in Zambia.
- Het African Impact / Alert programma in Zimbabwe zijn we aan het afbouwen - in de loop van het eerste half jaar van 2016 gaat het van de site af. We hebben laten weten dat we gaan stoppen zodat ze er rekening mee kunnen houden dat er minder vrijwilligers zullen zijn in de nabije toekomst

"Geen of geringe bijdrage aan natuurbehoud, dat is ons ondertussen wel duidelijk"
"Er zijn zo veel ontzettend goede en mooie projecten die echt heel goed werk doen (ACT, HESC, EHRA) en we willen niet dat die last hebben van het negatieve sentiment rond de leeuwenprojecten. Dat er contacten zijn met canned hunting is niet bewezen. Maar dat er geen of slechts heel erg weinig bijdrage aan natuurbehoud is, dat is ons ondertussen wel duidelijk. Het probleem zit hem niet in het aantal leeuwen maar vooral in het gebrek aan leefruimte. Dan moet je je afvragen of fokprogramma's wel zin hebben. Ondanks dat deze projecten nog steeds erg populair zijn, richten we ons liever op programma's die echt iets bijdragen", aldus Activity International.

Er zijn zo veel góede projecten!
Super nieuws natuurlijk! Er zijn inderdaad zoveel mooie initiatieven die daadwerkelijk helpen bij natuurbescherming en waarbij vrijwilligers echt een belangrijke bijdrage kunnen leveren!

Lees HIER meer over waar je op moet letten.