Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Opnieuw wantoestanden op leeuwen fokfarm in Zuid-Afrika

Stampersgat, 7 februari 2024

Recent berichtten wij al dat leeuwenfokkers in Zuid-Afrika aangaven gerechtelijke stappen te willen ondernemen tegen het Ministerie van Forestry, Fisheries & Environment (DFFE) in hun land. Dit Ministerie kondigde in 2021 aan te willen stoppen met de fokindustrie van leeuwen waarbij deze dieren op grote schaal gefokt worden en vervolgens van geboorte tot dood, geëxploiteerd worden. De pijn lijkt hem vooral te zitten in het feit dat de fokkers niet langer toestemming hebben om de skeletten en andere lichaamsdelen van gefokte leeuwen te verkopen. Deze zijn gewild in Azië waar ze worden gebruikt als vervanging van de tijger in traditionele Chinese medicijnen (TCM).

Met regelmaat komen berichten naar buiten over leeuwen die door de NSPCA (dierenbescherming van Zuid-Afrika) zwaar verwaarloosd aangetroffen worden op leeuwenfarms. Zo troffen inspecteurs in 2021 onbeschrijfelijke toestanden aan op de leeuwenfarm gelegen op Olivia Private Game Reserve, waarvoor wij nog in actie kwamen. En nu is er opnieuw een schrijnend verhaal naar buiten gekomen.

Verbrand en achtergelaten om te lijden

NSPCA was recent aanwezig bij Fairy Glen Natuurreservaat (“Fairy Glen”) in Worcester, West-Kaap, om drie (waarschijnlijk illegaal gehouden) gefokte leeuwen te helpen. Deze dieren waren ernstig verbrand tijdens bosbranden in het gebied waarbij de leeuwen ernstige brandwonden opliepen aan hun poten, ogen, mond en borst. De dieren werden zes dagen in opsluiting gelaten nadat ze de brandwonden hadden opgelopen.

Bij inspectie van de NSPCA bleken de dieren er slecht aan toe. Zo werden er brandwonden waargenomen op de tong waardoor water drinken belemmerd werd. Het gevolg was dat de leeuwen extreem waren uitgedroogd. Een leeuwin was zo verzwakt dat ze niet meer kon opstaan.

Na zorgvuldige overweging van het welzijn van de dieren en de ernst van hun verwondingen, moesten de drie leeuwen op humane wijze worden geëuthanaseerd om verder lijden te voorkomen. De NSPCA zorgde voor de verbranding en veilige verwijdering van de karkassen, om ervoor te zorgen dat de botten niet naar de lucratieve zwarte markt kunnen worden gesluisd.

Afgezien van de pijnlijke brandwonden die de leeuwen opliepen, waren de verblijven (hokken) voor de dieren te klein volgens de geldende Provinciale regelgeving. De hokken waren daarnaast vervuild met rottende kippenkarkassen, besmet met maden. Lokale media melden dat Fairy Glen ook geen vergunning had om deze dieren te mogen houden.

De NSPCA is nu bezig met afronding van hun onderzoek en onderzoekt de mogelijkheden deze organisatie aan te klagen voor dierenmishandeling. Ook de Provinciale autoriteiten zijn bezig met een onderzoek.

Nadat bekend was geworden dat de drie leeuwen geëuthanaseerd waren, maakte de South African Predator Association (Sapa) bekend dat zij drie nieuwe leeuwen zouden doneren aan Fairy Glen Nature Reserve. Een belachelijke actie uiteraard die wederom duidelijk maakt dat de leeuwenfokkers geen enkele aanstalten maken het leed in deze industrie, voor serieus te nemen.

U kunt helpen

SPOTS heeft inmiddels een brief per mail verstuurd naar de Provinciale Overheid van de West Kaap (CapeNature). Hierin verzoeken wij dat deze organisatie, Fairy Glen, niet langer toestemming krijgt om leeuwen in gevangenschap te houden. Ook u kunt zo’n mail sturen, te adresseren naar Mrs Petro van Rhyn; pvrhyn@capenature.co.za

Lees het hele artikel hier.

Foto: de leeuwen op Fairy Glen, werd belangrijke medische zorg geweigerd. Hierdoor hebben de dieren onnodig lang moeten lijden alvorens ze geëuthanaseerd moesten worden door de plaatselijke dierenbescherming van de NSPCA.