Ook Libelle de fout in

Stampersgat, 17 december

Enkele weken geleden hadden we de Lotto reclame. Waarin leeuwenwelpen vertoond werden die de melkfles kregen en geknuffeld werden. Vorige week werden wij geattendeerd op een artikel in de Libelle, waar een foto geplaatst was van een cheeta interactie (zie foto). De context van de foto (waar is deze genomen) is volstrekt niet duidelijk. Alsook was de hele foto niet nodig in het artikel omdat nergens over de cheeta gerept wordt. Er lijkt geen einde te komen aan de uitingen waarbij wilde katachtigen dienen als decoratiemateriaal.

SPOTS wordt niet blij van dit soort uitingen zoals deze foto. Dit omdat helaas op grote schaal cheeta’s (en andere roofdieren) gefokt worden voor de toerist. En waarbij het volstrekt onhelder is waar de dieren blijven. Om nog maar niet te spreken dat in onze ogen dit soort foto’s bijdraagt aan het idee dat de cheeta ‘tam’ is. Precies de redenen waarom dit dier uit het wild wordt geroofd en geëxporteerd wordt naar o.a. het Midden Oosten. Om te fungeren als huisdier. 90% van de welpen haalt de overtocht niet eens. De cheeta is een met uitsterven bedreigd diersoort en dit soort praktijken helpt niet bij aan haar overleving. Met pijn in ons hart ontvangen wij regelmatig foto’s van inbeslaggenomen cheeta welpen. Moederloos en voor altijd afhankelijk van zorg. Een leven in vrijheid ontnomen. Wij zien een direct verband tussen foto’s zoals nu in de Libelle en een toenemende handel in dit diersoort. En we zouden geen knip voor de neus waard zijn als we hiervoor niet op de bres zouden springen.

Toen we jaren geleden begonnen met onze lobby rondom dit onderwerp, dat dit soort foto’s en excursies niet ok is, was het veelal nog onbekend bij het grote publiek. Dat dit soort activiteiten vaak enorm veel dierenleed behelst. We zijn nu jaren verder. Jaren waarin er veel aandacht is geweest voor dit soort praktijken. Op tv, in media en uitgedragen door ons en door andere stichtingen. Het is bijna niet meer voor te stellen dat mensen er nog nooit van gehoord hebben. Hoewel we het dus erg vreemd vinden dat magazines zoals de Libelle in deze tijd niet op de hoogte zijn van de wanpraktijken rondom veel van dit soort foto’s en excursies, willen we altijd uitgaan van het goede van de mens. Dus hebben wij contact gezocht met de Libelle. Uiteengezet waarom wij niet blij worden van dit soort foto’s. En met de vraag of zij een artikel wilden plaatsen met onze kant van het verhaal. Zodat in ieder geval mensen alert zijn als zij in de gelegenheid zijn dit soort foto’s ook te nemen.Helaas heeft de Libelle hierop negatief gereageerd. 

Boos maar vooral verdrietig worden wij van dit soort reacties. Wat kun je er nu toch op tegen hebben om ook de negatieve kanten van dit soort foto’s/excursies te laten horen? Hoe kan het zijn dat als je nader onderzoek doet naar aanleiding van klachten, je alsnog halsstarrig weigert een tegenartikel te plaatsen. Wij vinden het onvoorstelbaar. Zo’n reactie geeft ons het gevoel dat dieren niet belangrijk genoeg zijn om er aandacht aan te besteden. En daar worden we soms echt heel erg moedeloos van. Nu hebben wederom massa’s mensen deze foto gezien. En die kunnen zomaar op ideeën gebracht worden en tijdens een bezoek aan Afrika, een knuffelfarm bezoeken. Waar dieren ingezet in dit soort excursies veelal systematisch gefokt worden, vroeg worden verwijderd van de moeder (dit is dierenleed!!!!) puur om als foto object van toeristen te dienen. Daarnaast wordt het beeld in stand gehouden dat wilde dieren geschikt zijn voor interactie. Met alle gevolgen van dien.

Shame on you Libelle.