Leeuw valt kind aan

Stampersgat, 11 maart 2018

In Saudi-Arabië is de trainer van een leeuw opgepakt, nadat het dier een meisje had aangevallen. Ze raakte niet gewond. De scherpe nagels van de zes maanden oude welp waren namelijk verwijderd.

​Het incident riep grote commotie op; de trainer zou kinderen bewust in gevaar hebben gebracht. Helaas wat minder commotie over het feit dat het hier om een relatief jonge leeuwenwelp gaat die normaliter nog gewoon bij zijn moeder had moeten zijn. Alsook dat de nagels van dit dier verwijderd waren. Het dier werd ingezet op festivals zoals deze in Jeddah, waar mensen (waaronder kinderen) in zijn hok mochten om foto's te nemen.  

Het Midden Oosten staat erom bekend exotische dieren als huisdier te houden. Zo worden veel cheeta's vanuit Afrika illegaal vervoerd naar het Midden-Oosten. Deze dieren zijn uit het wild geroofd en velen van hen halen de overtocht niet eens. Katachtigen als cheeta's, leeuwen en tijgers zijn populaire huisdieren bij de maatschappelijke bovenlaag in de Golfregio. Het houden en fokken van wilde dieren is in West-Azië en het Midden-Oosten een statussymbool. Dat is deels te danken aan het gevaarlijke imago en de zeldzaamheid van de dieren. 

Hoewel er een beweging op gang is in het Midden Oosten om te verbieden dat dit soort dieren als huisdier gehouden worden, is er nog een lange weg te gaan. In de Verenigde Arabische Emiraten mogen particulieren niet langer tijgers, leeuwen, cheeta's en andere wilde dieren houden. Maar in landen zoals Saudi-Arabië is het helaas nog volkomen legaal. Met alle uitwassen die erbij horen. 

https://nos.nl/artikel/2221278-leeuw-valt-kind-aan-saudische-leeuwentrainer-in-cel.html