Knuffelwelpjes, wandelleeuwen en dan ???

Etten Leur - 11 december 2016 - Het boeken van vakanties voor Zuid-Afrika is aangebroken. Voor vrijwel iedereen is het hoofddoel het zien van de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Zuid-Afrika is - helaas - ook bekend van de mogelijkheden om welpjes te knuffelen en met leeuwen te wandelen.

Knuffelwelpjes, wandelleeuwen en dan ???
Op veel plaatsen kun je als toerist in zeer nabij contact komen met jonge roofdieren, In Zuid-Afrika vooral met leeuwen. Je kunt met welpen op de foto, ze de fles geven. Als ze te oud worden om te knuffelen, kun je met ze wandelen. Wanneer je ook komt; er zijn altijd jonge dieren aanwezig. Dit noemen wij een "knuffelfarm". Knuffelfarms stellen dat zij helpen in natuurbescherming. Ze fokken leeuwen die, aldus hen, later worden teruggeplaatst in het wild. De werkelijkheid is heel anders. De dieren kunnen niet terug in het wild en eindigen meestal als jachttrofee. 

Het gevaar van een selfie
Selfies zijn leuk, maar realiseer je dat een selfie met een welpje absoluut fout is. Ook al zijn er nog zo veel bekende BN'ers en beroemde buitenlanders die doen lijken alsof het heel normaal is. Ook een selfie met een welpje is dierenleed. Dat welpje wil echt niet met jou op de foto, maar had eigenlijk gewoon bij zijn moeder willen blijven.

Hoe herkent u een knuffelfarm?
Hieronder enkele kenmerken van knuffelfarms:wat gelijk opvalt bij een bezoek aan de website zijn de foto’s waarop je mensen ziet knuffelen met (jonge) dieren;
in de beschrijvingen wordt duidelijk dat er altijd nieuwe (vaak jonge) dieren aanwezig zijn. Wanneer je ook komt: er zijn altijd jonge dieren waarmee je kunt knuffelen, waarmee je kunt wandelen of waarmee je op de foto kunt;
het is onduidelijk waar de jonge dieren naar toe gaan als ze groter zijn geworden. Bij navraag blijkt dat er weliswaar plannen zijn om de dieren terug te plaatsen in het wild maar in de praktijk is dit nog nooit gebeurd of kan er, bij navraag, geen bewijs worden getoond.Meer informatie vindt u op deze website. 

Blijf alert en bewust
Laat u geen zand in de ogen strooien. Soms wordt gezegd dat de dieren er geen last van hebben. Dat is absoluut niet waar.
Neem een voorbeeld aan de leugenachtige verhalen van de "geloofwaardige" monniken van de inmiddels gesloten Tijger Tempel en kijk goed uit wat je bezoekt en of het echt is wat je voorgespiegeld krijgt.
Realiseer je dat altijd dierenleed verborgen is achter die leuke foto met een welpje. Net als kinderen, horen welpjes bij hun moeder en niet bij toeristen op schoot. Als een reisorganisatie een excursie niet aanbiedt, omdat deze niet past in de dierenwelzijn-richtlijnen van de ANVR, boek dan ook niet via een excursiekantoortje ergens langs de weg.

Tot slot
Eigenlijk hoeven wij je niet te waarschuwen, want jij, als geïnteresseerde in Stichting SPOTS en het werk van SPOTS, weet ongetwijfeld als geen ander wat wel en wat niet goed is. Maar je kunt met jouw kennis wel anderen (bijv. in het reisgezelschap) en misschien zelfs de reisbegeleider informeren over en waarschuwen tegen de kwalijke praktijken van de knuffelfarms. 

Stichting SPOTS wenst jou en je medereizigers een hele fijne vakantie, vrij van (verborgen) dierenleed.