Knuffelen met leeuwen in Europa, een update over de Spaanse welpjes.

Etten-Leur - 26 oktober 2014 - Een heel enkele keer loopt het wel goed af voor welpjes die geknuffeld worden. Een mooi voorbeeld is het verhaal van de twee Spaanse welpjes, waarin ook Spots een rol heeft gespeeld. Wel wil ik er bij opmerken dat dit niet hetgeen is waar Spost zich op wil richten, echter soms komt er iets op de weg waar je niet omheen kunt. Dit is zo'n uitzondering op de regel.

Hieronder het verhaal:

Eind juli 2014 bereikte ons een foto van vier jongens met in hun armen een leeuwenwelpje. In een Spaans vakantieoord konden toeristen tegen betaling knuffelen met twee leeuwenwelpjes van ca. 3 1/2 maand oud. CACH (Campaign against Canned Hunting) Spanje onderzocht de zaak en het bleek dat de eigenaresse niet de juiste papieren had om de welpjes in bezit te mogen hebben. Daarop zijn de welpjes door de overheid in beslag genomen en is CACH Spanje, in nauw overleg met de overheden, nu verantwoordelijk voor hen.

Daarop volgde een opeenvolging van ontwikkelingen waarbij ook SPOTS betrokken was en is. Want, wat te doen met deze welpjes? In eerste instantie werd gezocht naar een oplossing in Europa zelf. Dit bleek niet mogelijk, maar gelukkig bood Kevin Richardson een oplossing. De welpjes zullen door hem worden opgevangen in Zuid-Afrika en zijn dus verzekerd van een mooie toekomst.

Welpjes gewond, ondervoed en ziek
Maar . . . het is niet zo simpel de welpjes (vooralsnog Cach en Spain genaamd) van Spanje naar Afrika te brengen. Ten eerste omdat de conditie van de dieren erg slecht is. Ze zijn ondervoed en Spain heeft, door slechte behandeling, wonden op zijn poten. Hij wordt nu behandeld met antibiotica en heeft een kraag om zodat hij de wonden niet kan verergeren. De dieren worden dagelijks onderzocht door een dierenarts en moeten nog de nodige onderzoeken ondergaan. Daarna moeten ze, alvorens aan de reis te kunnen beginnen, de nodige vaccinaties hebben en moet het nodige papierwerk in orde worden gemaakt. De verwachting en hoop is dat Cach en Spain in oktober naar hun nieuwe, permanente huis in Zuid-Afrika kunnen gaan. Maar uiteraard kost de reis zelf ook veel geld.

Help welpjes Cach en Spain
Cach en Spain hebben uw hulp nodig! We hopen dat u een donatie wilt doen voor deze welpjes wiens leven zo slecht is begonnen en voor wie nu een mooie toekomst gloort. Via deze link kunt u het hele verhaal lezen en eveneens direct doneren. U leest ook waar uw donatie voor gebruikt wordt. Mocht u liever via SPOTS doneren, dan kan dat uiteraard ook. U kunt een eenmalige gift overmaken op rekeningnummer NL90INGB0004611235 (t.n.v. Stichting SPOTS te Etten-Leur) o.v.v. Cach en Spain. Doneren is ook mogelijk via deze doneerknop.

1 oktober 2014 - Hoe gaat het met 'onze' Spaanse welpen Cach en Spain? Een stuk beter, meldt CACH. Op 23 augustus was er het bericht over twee welpen in een Spaans vakantieoord, en dat was foute boel natuurlijk.

Verbetering is zichtbaar
De welpen maken vorderingen, zo meldt het CACH. Het lopen gaat al beter en dankzij hun verbeterde dieet zijn kwaaltjes zoals staar ook bijna over. Daarnaast worden ze langzaam voorbereid op de reis naar hun nieuwe veilige thuishaven, een wildopvang in Zuid-Afrika. Foto's en meer informatie vind je hier. Mede dankzij donaties van u allen werd goede verzorging mogelijk! Er is zo'n € 1500,-- gedoneerd.

Nu nog de vliegreis
Hiermee kunnen de jonge leeuwen worden voorzien van eten, medische hulp en straks hopelijk ook de vliegreis. Donaties zijn dus nog steeds van harte welkom via rekeningnummer NL90INGB0004611235 (t.n.v. Stichting SPOTS te Etten-Leur) onder vermelding van Cach en Spain.

Update Spaanse welpen: reis wellicht half november

Campaign Against Canned Hunting 6 en 7 oktober 2014 - Afgelopen week berichtten we over de verbeteringen van de gezondheid van de Spaanse leeuwenwelpen. Binnenkort zullen zij naar hun definitieve opvang in Afrika worden gebracht. Wanneer precies is nog niet geheel duidelijk.

Vliegreis wordt waarschijnlijk half november
Het is nu wachten op de CITES-vergunningen. Hiervoor moet druk op de autoriteiten worden uitgeoefend. Bureaucratieën leven nu eenmaal in een andere tijdsdimensie dan de rest van de samenleving. De welpen zijn fysiek klaar om te vliegen en zodra alle vergunningen er zijn, kunnen de tickets voor de reis naar Kevin's opvangcentrum in Zuid-Afrika geboekt worden. We hoopten eigenlijk op half oktober maar het is ziet er naar uit dat het eerder half november wordt.

Dankbaar voor alle bijdragen
"We zijn zeer dankbaar voor allen die hebben gedoneerd om de verhuizing van de kleine Spaanse leeuwenwelpen van Madrid naar Zuid-Afrika waar te maken. Zonder uw vrijgevigheid zouden we niet in staat geweest zijn om de welpen te redden", zo meld CACH.

Fondsenwerving
"Knuffelen met welpen is zonder meer verwerpelijk en door het delen van het verhaal van deze welpen hopen we het bewustzijn te vergroten over de gevolgen voor de welpen in deze industrie", alsdus CACH. "Dankzij de buitengewone vrijgevigheid van jullie allemaal hebben we onze doelstelling van $15.000,-- bijna bereikt. Help ons om het verhaal van deze welpen te delen en om het volledige bedrag om ze naar huis te brengen bijeen te brengen."

Het verhaal van de welpjes is te volgen via de website van CACH: http://www.cannedlion.org/blog/18th-september-update-on-the-cubs-welfare