Jongen aangevallen door cheetah tijdens 'knuffelsessie'

​Etten-Leur, 18 maart 2017

Deze week verscheen een krantenbericht in Zuid-Afrika waarin verteld werd dat een jongetje was aangevallen door een cheetah. Het jongetje was met zijn familie door het land aan het toeren. En bezocht Emdoneni Safari Park in Zululand. Hier kun je ook in nauwe interactie treden met cheetah's. Het verhaal dat hier wordt verteld is er 1 zoals door zoveel projecten in dit land wordt verteld. Het project heeft, naar eigen zeggen, als doelstelling dieren zoals de cheetah te verzorgen. Vele dieren zouden, aldus dit project, bij hen komen omdat hun moeder gedood is. Ze zijn dan overgeleverd aan de zorg van mensen. Verder zou dit project met de dieren fokken om de nakomelingen dan uit te plaatsen in het wild.

​Wij worden wat moe van dit soort projecten. Er zijn onttelbare projecten zoals deze die allemaal hetzelfde vertellen. Onze bezwaren?

- waar plaatsen deze projecten de dieren die ze fokken, uit? Zoals gezegd zijn er honderden projecten zoals deze die allemaal cheetah's fokken. Op jaarbasis gaat het om honderden dieren die gefokt worden! Allen claimen dieren terug te plaatsen in het wild. Wij vragen ons af waar dit dan gebeurt? De reden namelijk waarom cheetah's o.a. uitsterven is juist omdat er geen plaats voor ze is in het wild. In natuurparken gedijen cheetah's niet omdat ze worden aangevallen door grotere roofdieren. Boeren willen geen cheetah's op hun land en Reservaten kunnen maar een beperkt aantal cheetah's herbergen.
Hoe kunnen er dan honderden dieren uitgeplaatst worden?

- Emdoneni stelt dat de dieren zoals cheetah's die zij opvangen, wezen zijn. De moeder zou zijn gedood. Het komt echter zelden voor dat jonge cheetah's door mensen gevonden worden. Immers, als hun moeder overleden is, zijn zij direct overgeleverd aan de krachten van de natuur. Ze overleven het vaak al niet 1 dag. En toch claimen dit soort projecten (honderden dus) dat zij continue 'verweesde' dieren aantreffen.

- wat geeft het project het recht om deze dieren bloot te stellen aan hordes toeristen? Geen dier, zeker een katachtige, vindt het leuk om dagelijks door tientallen toeristen verplicht geknuffeld te worden. Als je enigszins begaan bent met deze dieren, vermijd je dit soort momenten.


SPOTS lobbyt al jaren tegen dit soort excursies. Knuffelen of op de foto met wilde dieren is alleen leuk voor jou. Maar heeft geen enkele meerwaarde voor de dieren in kwestie. Je doet er hen geen plezier mee. De cheetah is vaak een erg nerveus dier dat zeker door dagelijks blootgesteld te worden aan hordes toeristen, nog nerveuser wordt. Met alle gevolgen van dien. Het is de vraag wat er nu met deze cheetah gaat gebeuren. Immers, die kan niet meer worden ingezet voor foto toerisme en levert dus geen geld meer op.

​Mede door SPOTS' inzet heeft de overkoepelende branche organisatie van reisorganisaties in Nederland, de ANVR, een aantal do's en dont's opgesteld ten aanzien van excursies waarbij dieren betrokken zijn. Het op de foto gaan met wilde katachtigen is bestempeld als don't.
Helaas is het zo dat toeristen soms niet bereikt worden via reisorganisaties. Bijvoorbeeld omdat toeristen zelfstandig reizen of, in dit geval, ze komen uit een land waar dit soort richtlijnen nog niet zijn. Daarom is het van belang dat er ook bewustwording komt bij individuele mensen. Iets waar SPOTS zich, mede door deze website, mee bezig houdt in Nederland.

​Als je stelt van deze (wilde) dieren te houden, ga je er NIET mee op de foto. Je bewondert de dieren dan op afstand in het wild of je bezoekt een opvangcentrum waar je de dieren op afstand kunt bewonderen.

​Lees het artikel (Engels) hier,