In Zuid-Afrika zijn enkele leeuwen gestroopt

Etten-Leur, 12 februari 2017 ​

Eerder meldden wij al de plannen van Zuid-Afrika om jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen te exporteren naar Azië. Voor het artikel, klik hier. De botten vormen een bijproduct van de dieren die specifiek gefokt worden voor toeristen om mee te knuffelen en voor jagers om op te jagen in de canned hunting. Daarnaast is de verwachting dat leeuwen specifiek gefokt zullen worden voor alleen hun botten. Zowel dierenwelzijnsorganisaties als natuurbeschermers (waaronder SPOTS) slaan alarm.

​In het kader van dierenwelzijn is het de verwachting dat het welzijn van dieren die vooral gefokt worden voor de bottenhandel, een nog slechtere behandeling krijgen dan ze nu al hebben. Een gefokte leeuw die wordt ingezet als knuffelobject of jachttrofee, moet er mooi uit zien en heeft dus een minimale verzorging nodig. Als het alleen om de botten gaat, krijgen zij die verzorging zeer waarschijnlijk niet. De verwachting is dus dat deze gefokte leeuwen met nog meer dierenleed te maken krijgen.

​Organisaties die zich inzetten voor wilde leeuwen, zoals SPOTS, zijn ook erg ongerust door het nieuwe voornemen van Zuid-Afrika. Ze verwachten dat hiermee de druk op de wilde leeuw zal toenemen. Er is namelijk geen verschil tussen het skelet van een wilde leeuw en het skelet van een leeuw gefokt in gevangenschap. Wilde leeuwen kunnen dus worden gedood en hun botten kunnen worden verhandeld als zijnde 'gefokt'. Dat gebeurde eerder al in de geschiedenis. Met de tijger. Dat dier is in het wild praktisch uitgestorven door de handel in gefokte tijgers.
 

Recent kwamen diverse berichten naar buiten uit Zuid-Afrika. Er zijn de afgelopen tijd opvallend veel leeuwen vergiftigd. Enkele van die leeuwen hadden geen hoofd meer en ook hun poten waren afgesneden. Dat doet vermoeden dat er een link is met de handel in lichaamsdelen. Het nieuwsartikel leest u hier.

​Als de plannen van Zuid-Afrika doorgang vinden en er écht een quota van leeuwenbotten komt, wordt dit soort nieuws dan dagelijkse realiteit?? Wij vrezen het ergste.

​Belangrijk is nu vooral dat er bewustwording komt op dit thema. De plannen van Zuid-Afrika en hoe dit ervoor kan zorgen dat de wilde leeuw de nieuwe tijger wordt. Op de rand van uitsterving door handel. Gelukkig komt er langzaam media aandacht voor, mede dankzij de lobby van natuurbeschermingsorganisaties zoals SPOTS. RTL nieuws maakte er recent een item over waarbij ze Linda Park, van het door ons ondersteunde CACH, intervieuwden. Het nieuwsitem kunt u via deze link zien (vanaf ca. 16 minuten).