Het einde voor de Tiger Temple in Kancha-naburi!?!

Etten-Leur - 26 april 2015 - Na eerdere berichten deze maand dat alle tijgers in beslag waren genomen, kwam gisteren het nieuws dat alle dieren blijven waar ze zijn; bij de tijgertempel.

Wat ooit lang geleden begon als een nobel initiatief mondde in de loop der jaren uit in een bizar circus waarbij het welzijn van de tijgers uiteindelijk totaal ondersneeuwde.

Wereldwijd kwam Tiger Temple al lange tijd negatief in het nieuws. Er moest wat gebeuren, dat was zonder meer duidelijk. Om de wantoestanden te stoppen, draait het eigenlijk om twee belangrijke vragen:

  1. - Waar zijn de tijgers, die op deze plek leven, nu het best mee af?
  2. - Hoe voorkom je dat misbruik en wantoestanden blijven doorgaan?

  3.  
Uiteindelijk kwam er de 25e april een overeenkomst op tafel die aan de bovenstaande twee vragen zo goed mogelijk soelaas moet bieden:
 
  1. - Elke tijger wordt gechipt en geregisteerd.
  2. - De tijgers blijven in de Temple en worden nu gezien als staatseigendom.
  3. - Voor andere bedreigde diersoorten die uit het wild waren weggenomen, lopen nog verdere procedures, want ook daar moet een antwoord op komen.

Wat betekent de beslissing in de praktijk?
Alle tijgers die nog geboren worden, zijn ook gelijk staatseigendom en mogen naast de aanwezige tijgers niet meer voor commerciele doeleinden ingezet worden. De Temple moet een dierentuinvergunning aanvragen zodat alle zaken in de toekomst volgens de daarvoor geldende regels uitgevoerd worden. Chippen en registeren is verplicht wat verder gesjoemel met de grote katten moet voorkomen. De tijgers die in de Temple geboren zijn, zullen op hun vertrouwde plek blijven.

Lees het originele artikel hier.