Het effect van bewustwording.

Etten Leur - 1 november 2015 - Enige weken geleden is de documentaire "Blood Lions" wereldwijd in premiere gegaan. Dit heeft wereldwijd geleid tot allerhande reacties en zal mogelijk uiteindelijk leiden tot het uitbannen van canned hunting en het fokken van leeuwen, geen afzetmarkt zorgt ervoor dat er geen aanbod meer is.

Wat is er zoal gebeurd?
- Het uitbrengen van de film heeft geleid tot een tweetstorm aan het adres van de Zuidafrikaanse regering met de oproep het fokken tot een stop te brengen. Ook Ellen Degneres heeft een bericht gestuurd en daarmee vele miljoene volgers bereikt. Hierdoor heeft bijvoorbeeld ook een facebook pagina als "Volunteers in Africa Beware" meer aandacht gekregen
- Er is een petitie gestart op Change.org gericht tegen RealGap,
the Association of British Tour Operators en TUI, waarin opgeroepen wordt te stoppen met het sturen van vrijwilligers naar de leeuwenfokkerijen. Er is zelfs gewaarschuwd dat er mogelijk rechtszaken aangespannen gaan worden wegens het misleiden van de vrijwilligers.
- Lion Park heeft aangekondigd per 2016 te stoppen met knuffelen met welpjes.
- In Europa hebben een aantal reisorganisaties aangekondigd te stoppen met het aanbieden van plaatsen waar je in conatct kunt komen met leeuwen, terwijl ook een lid van het South African Tourism board heeft aangegeven dat de leeuwenfokkerijen het aanzien van Zuid Afrika beschadigen.

En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Het is in ieder geval wel duidelijk dat bij een hoop mensen de ogen zijn geopend en dit wellicht er toe zal leiden dat aan deze praktijken een eind zal komen.

De voorstanders van canned hunting, of beter, van jagen in zijn geheel hebben zich uiteraard ook geroerd. Logisch want ook zij voelen de hete adem van het publiek steeds meer in hun nek.

De Professional Hunters Association of South Africa (PHASA) heeft al een bericht uitgedaan naar zijn leden met de mededeling dat de publieke opinie zich tegen hen aan het keren is en hun positie als voorstander van deze vorm van jagen niet langer houdbaar is. Ze zijn dus eigenlijk aalleen maar tegen omdat het slechte PR oplevert lees ik dan tussen de regels door....


De South African Predator Breeding Association is ook in actie gekomen een heeft de North West University benaderd met het verzoek om onderzoek te doen naar de waarde van de leeuwenfokkerij om het op economische gronden te kunnen verdedigen. Ook zij gaan voorbij aan het welzijn van de dieren en de publieke opinie.

Er moet nog veel gebeuren voor de fokkerijen opgedoekt zullen zijn, als dat ooit gaat gebeuren... Canned hunting is maar een deel van het probleem, de groeiende vraag vanuit Azie naar leeuwenbotten zal er nog steeds voor blijven zorgen dat leeuwen gefokt worden.. Ook in Azie zal men bewust moeten worden van het achterliggende leed van de dieren.

Het begin is er, maar er is ook nog veel wat gedaan moet worden.