Grote onrust binnen jachtvereniging Zuid Afrika

Stampersgat, 1 juni 2017

​De Zuid-Afrikaanse jagers zijn in dit land vertegenwoordigd door PHASA; Professional Hunting Association of South Africa​. Deze organisatie besloot een jaar geleden dat zij afstand namen van de canned hunting industrie. Leden in hun vereniging die dit aanboden, werden uit PHASA gezet.

De redenering van PHASA was dat in hun ogen jacht een bijdrage kan leveren aan natuurbescherming. Maar dat het hierbij ook belangrijk is dat dit ethisch gebeurt. Dat wil zeggen: fair chase - een dier moet altijd de kans hebben te ontsnappen. Aldus PHASA is dit bij canned hunting niet het geval. Het dier, vaak een leeuw, wordt altijd geschoten omdat het niet kan ontsnappen omdat het is opgesloten. Daarnaast, stelt PHASA, levert canned hunting geen enkele meerwaarde op voor natuurbescherming. Het geld dat verdiend wordt, wordt niet gebruikt voor natuurbescherming maar eindigt bij de fokkers zelf.  

Grote interne commotie binnen PHASA volgde op hun besluit. Enkele leden, komend van de South African Predators Association oftewel de fokkers van leeuwen, kwamen in opstand en gingen zelfs naar de rechter. Kennelijk is de commotie nu zo groot geworden dat de voorzitter van PHASA zijn ontslag heeft ingediend. De angst is nu dat PHASA eerdere besluiten ten aanzien van canned hunting en het fokken van leeuwen, terugdraait onder druk van de fokkers.

​Lees het hele artikel hier.


Copyright foto: Ian Mitchell, Blood Lions