Een compromis over uitsterven????

Etten Leur - 4 december 2016 - Wat zullen onze kinderen zeggen nadat we alle leeuwen hebben laten sterven?

Toughie is een 12-jarige kikker met grote zwarte ogen en een kastanje-bruine huid. Vorige week werd hij dood aangetroffen in de dierentuin waar hij alleen woonde, en alweer werd er draadje weggeknipt uit het tapijt van het leven op aarde. Toughie was de laatst bekende Rabbs franjepoot boomkikker. Toen hij het leven liet zat ik toevallig 'het lied van de Dodo te lezen, geschreven door David Quammen. 20 Jaar geleden beschreef hij al wat we nu weten: wij zijn de aanstichters van massa-extinctie waarbij de ondergang van de dinosauriërs in het niets valt. Ondanks deze waarschuwingen dansen we verder op het tapijt van het leven, dat draad na draad wordt versleten.


In Johannesburg debatteerden 182 naties die het Verdrag inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) ondertekend hebben over nieuwe regelgeving. Dat leverde een aantal positieve ontwikkelingen op.

Cites is een totaalverbod op de handel in pangolins overeengekomen, na het slachten van een miljoen in een decennium. De Afrikaanse grijze papegaai is het hoogste niveau van bescherming gegeven en Cites heeft ook bevel gegeven de binnenlandse ivoormarkten te sluiten.

Maar er is een smadelijke mislukking. Er zijn 20.000 Afrikaanse leeuwen in het wild en ongeveer 1500 worden jaarlijks gejaagd als trofeeën. Handel in wilde leeuw delen is verboden door Cites, maar als compromis blijft de export van leeuw-jachttrofeeën toegestaan, net als de internationale handel in botten, tanden en klauwen van gevangenschap gefokte leeuwen. De EU heeft dit compromis tot stand gebracht, daarbij natuurbeschermers die erop wijzen dat elke legale markt bijdraagt ​​tot de illegale handel in wilde dieren negerend. Een woordvoerder zei: "Het is de aard van het compromis dat niet iedereen krijgt wat ze willen." In deze tijd van massa-extinctie lijkt het erop dat politici dodo's zijn.

Dus waarom heb je de leeuw niet gered, opa? Nou, kleinzoon, we moesten tot een compromis met de Amerikaanse tandarts die Cecil doodschoot komen en met de Zuid-Afrikaanse boeren die leeuwen fokken voor de Aziatische middenklasse die hun botten willen voor prestigieuze kwakzalversdrankjes.

Het vervelende is dat er over uitsterven geen compromis kan zijn.

Het heeft geen zin het uitsterven van de leeuw te verplaatsen van het jaar 2050 naar 2060. En de toekomstige generaties zullen ons dit nooit vergeven.

Origineel artikel: https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/04/lions-extinction-hunters-traders-animal-parts-africa