De gevaren van geknuffelde leeuwen

Etten Leur - 21 juni 2015 - De afgelopen weken werd het weer eens pijnlijk duidelijk dat het knuffelen met leeuwen en de daar uit volgende activiteiten niet alleen voor de dieren dodelijk af kan lopen, maar ook voor de mensen die daar aan deelnemen.

Een amerikaanse toeriste is 2 weken geleden doodgebeten door een leeuw die via het raam van haar auto in de auto gesprongen is. De chauffuer die geprobeerd heeft haar te reden is zelf zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Het incident vond plaats in het beruchte Lion Park nabij Johannesburg, Zuid-Afrika. De afgelopen jaren zijn daar al diverse malen soortgelijke incidenten geweest, tot op heden echter niet met dodelijke afloop.

Het park neemt verder geen verantwoording voor hetgeen gebeurt is, onder het motto: "Er staan overal borden dat de raampjes dicht moeten blijven en zij (het slachtoffer) had het open gedaan. Impliciet zeggen ze dus eigenlijk: "eigen schuld, dikke bult".....

De afgelopen weken is er druk gediscussieerd op de diverse social media waarom de leeuw in de auto gesprongen is, iets wat een wilde leeuw onder normale omstandigheden nooit zou doen. En daar zit hem net het gevaar, het betrof in dit geval geen wilde leeuw, maar een leeuw in een wildpark, die geen angst kent voor mensen en zelfs dagelijks gevoerd wordt, door mensen.

Het vermoeden bestaat dat de leeuw inderdaad de auto heeft geassocieerd met het krijgen van voedsel en om die reden erin is gesprongen. Wellicht zijn de inzittenden in paniek geraakt en heeft de leeuwin zich bedreigd gevoeld. Een kat in het nauw, en zeker zo'n grote, is geen partij voor een mens. Wat er precies gebeurt is zal hoogstwaarschijnlijk nooit bekend worden.

Wat dit incident wel duidelijk maakt is dat de omgang met leeuwen niet zonder gevaar is. Als je als toerist eerst met welpjes knuffelt en er daarna ook nog eens mee wandelt is het makkelijk om te vergeten dat het potentieel gevaarlijke roofdieren zijn. Met een beet of een klap met hun poot kan het zomaar afgelopen zijn met je.

Dit geldt overigens niet alleen voor leeuwen, maar ook voor tijgers, luipaarden en alle andere grote katten.

Niet knuffelen en niet wandelen met leeuwen is nog steeds de veiligste optie. Wil je leeuwen, tijgers of luipaarden zien, ga dan op een safari naar het land waar ze (nog) vrij rondlopen en geniet zoveel meer..