De cheeta - geliefd knuffelobject

Etten-Leur, 11 mei 2017


​De cheeta is een zeer gewild 'knuffelobject'. In tegenstelling tot bijvoorbeeld leeuwen, zijn ze beter 'tam' te krijgen. Helaas...... Want deze eigenschap is precies de redenen waarom de cheeta in het Oosten is uitgestorven. Vorsten in India bijvoorbeeld onttrokken massaal cheeta’s uit het wild om ze af te richten. Ze werden bijvoorbeeld ingezet in de jacht. De cheeta ving de prooi en liet deze ook vervolgens afpakken door de mens. Machtig mooi vonden de vorsten van India dat. Dus hielden velen van hen cheeta’s aan hun hof. En niet zomaar enkele, nee, sommige vorsten hadden honderden cheeta’s aan hun hof. Resultaat: dit dier stierf uiteindelijk uit in het wild in het Midden-Oosten en in landen zoals India.

Dit probleem dreigt zich nu te herhalen. De cheeta in vooral Oost Afrika wordt op grote schaal uit het wild geroofd. Moeders worden gedood en hun welpen geëxporteerd naar vooral het Midden Oosten. Waar cheeta’s worden ingezet als huisdieren. Deze industrie kost jaarlijks het leven van vele cheeta welpen. Ze overleven de shock van de scheiding van hun moeder niet of overleven de erbarmelijke tocht naar het Midden Oosten niet.​ Recent werden er 6 welpen onderschept, bestemd voor het Midden Oosten, in Somaliland. Helaas overleden er 2. De vier overgebleven welpen zijn nu afhankelijk van de hulp van organisaties zoals het Cheetah Conservation Fund.
 

Cheeta's worden niet alleen door mallotige sheiks misbruikt. Ook veel toeristen gaan op de foto met cheeta's. Dat gebeurt vooral in Zuid-Afrika. Hier zijn, zoals ook bij leeuwen, veel knuffelfarms te vinden waar je als toerist of vrijwilliger met de dieren op de foto kunt, ze kunt knuffelen en met ze kunt wandelen. Ook hier zijn de verhalen die worden verteld, sprookjesachtig. Men fokt de dieren, aldus de projecten, omdat dat nodig is. De cheeta sterft uit en middels fokprogramma's wordt dit voorkomen. het zou helpen bij versterking van de genen en in sommige gevallen claimt men dat de dieren worden uitgeplaatst. Onzin.....

​In onze ogen is fokken met cheeta's volstrekt onnodig. Fokken heeft alleen zin als het dier echt bijna is uitgestorven (zoals de cheeta in Iran waarvan er nog maar zo'n 60 zijn) EN als je dan daadwerkelijk iets bijdraagt aan natuurbescherming. Fokken om commercie (voor foto's voor toeristen) is onzinnig en onnodig. Terugplaatsing van cheeta's is bijna onmogelijk. Het dier heeft enorme ruimtes nodig en die zijn er niet, zeker niet in Zuid-Afrika. Daarnaast heeft een gefokte cheeta niets geleerd van zijn moeder en overleeft hij het niet in het wild. Last but not least: er zijn tientallen fokcentra in Zuid-Afrika die allemaal hetzelfde claimen. Jaarlijks worden er tientallen cheeta's gefokt. Wat is het nut daarvan als die dieren nooit uitgeplaatst worden?

​De cheeta is net als de leeuw, onderdeel van een commerciële business. Daarom vinden wij excursies waarbij nauwe interactie met deze dieren mogelijk is, niet goed. Zeker niet als er altijd nieuwe dieren bijgefokt worden.

​Op de Facebookpagina 'So you want to pet a cheetah' kun je meer informatie vinden over de illegale handel en het knuffeltoerisme.