Cheeta's steeds vaker betrokken bij bijtincidenten

Stampersgat, 20 juni 2017

​Steeds vaker gaan knuffelfarms in Zuid-Afrika over op het knuffelen met cheeta's. Het wordt immers steeds lastiger verkoopbaar om leeuwen interacties aan te bieden. Helaas voor de cheeta, is dit dier een uitzondering bij de grote katten. Ze kunnen tam gemaakt worden. Waar een leeuw 'beperkt' inzetbaar is voor interacties simpelweg omdat het dier na een aantal maanden te gevaarlijk wordt voor nauwe interactie, kan de cheeta langer ingezet worden als knuffelobject. Dit is precies de redenen waarom deze dieren massaal uit het wild worden onttrokken in Afrika (vooral West en Oost Afrika) om vervolgens (illegaal) geëxporteerd te worden naar het Midden Oosten. Waar ze dienen als huisdier voor rijke mensen. En ook op knuffelfarms worden steeds vaker interacties met cheeta's aangeboden. En dat gaat niet altijd goed.

Vorige week was er wederom een incident. Ditmaal bij Tenikwa Wildlife Awareness Centre in Plettenberg Bay (Zuid-Afrika). Hier worden diverse cheeta interacties aan toeristen aangeboden. Een gids stapte het hok van een cheeta in en werd vervolgens door de cheeta aangevallen. Nog schokkender in de beelden was hoe de gids, geholpen door een andere gids, vervolgens de cheeta benaderde. Ze grepen het dier bij de staart en schopten het dier. De video is inmiddels verwijderd maar heeft de nodige commotie opgeroepen wereldwijd. Een foto van het incident zie je hier links.

​Of het nu om leeuwen, tijgers of cheeta's gaat: deze contactmomenten hebben niets te maken met natuurbescherming. De dieren zijn slechts onderdeel van een meedogenloze commerciële industrie waar toeristen, vaak ongewild, aan bijdragen. Bespaar deze dieren veel leed en bezoek geen knuffelfarms.

​Kijk via deze link naar een korte clip gemaakt door Blood Lions over knuffelen met roofdieren.  Toevoeging 28 juni 2017: we werden geattendeerd op het feit dat het filmpje wel online te zien is, via o.a. deze link. We werden er ook op geattendeerd door iemand dat de cheetah niet bij zijn staart is gepakt en ook niet is geschopt.

​Een andere lezer attendeerde ons op het gegeven dat haar verteld werd tijdens een bezoek dat 'de gewonde en zieke cheeta's uit het wild worden gehaald, opgevangen en beter gemaakt, en dat ze daardoor half tam worden'. ​Dit staat haaks op wat Tenikwa zelf op haar website aangeeft namelijk dat ze voor deze excursies specifiek 'captive-bred' cheeta's inzet. Dit zijn dus specifiek gefokte dieren. Iets wat wij als SPOTS dus onacceptabel vinden, dat je dieren fokt puur voor dit soort interacties.