Cecil

Etten Leur - 2 augustus 2015 - Cecil, niet een naam die meteen kracht uitstraalt of waarvan je denk, nou die straalt wat uit. Echter in Zimbabwe blijkt niets minder waar. Hoewel het met de beide Cecils die iets in of voor Zimbabwe betekenden niet goed afloopt blijven hun namen van historisch belang. Cecil Rhodes zal ondertussen door de meesten vergeten zijn, Cecil de leeuw heeft deze week een hoop stof doen opwaaien.

Het verhaal in een notedop: begin deze week werd bekend dat Cecil (de leeuw) gedood was door een trofeejager. Nu gebeurt het wel vaker dat een leeuw gedood wordt door een trofeejager, in dit geval betrof het een leeuw die zo bekend was dat veel toeristen speciaal naar het Hwange natinaal park kwamen om hem (en zijn troep) te zien. Toen ook nog eens bekend werd dat hij met behulp van aas uit het park, wat een beschermd gebied is, gelokt was om vervolgens met pijl een boog beschoten te worden, waren de rapen gaar. Temeer omdat de schutter, later geidentificeerd als een amerikaanse tandarts, het dier alleen maar verwondde en het pas 40 uur later uit zijn leiden werd verlost, leidde dit tot wereldwijde afschuw.

Hoewel het natuurlijk afschuwelijk is wat er is gebeurd, heeft dit voorval wel een reeks gebeurtenissen in gang gezet.  Ik kan het niet beter verwoorden dan met de woorden die 1 van onze vrijwilligers schreef: Eindelijk, Eindelijk, Eindelijk! En ja, daar kan ik me bij aansluiten. Eindelijk aandacht voor knuffelfarms!!!!! In het NOS journaal en in de uitzending van een vandaag.
 

Ik blijf het zeggen en voel me soms een kapotte grammafoonplaat. Maar canned hunting, hoe verderfelijk ook, is slechts de top van de ijsberg van ellende die een gefokte leeuwenwelp meemaakt. Als morgen canned hunting stopt, zullen nog steeds leeuwen grootschalig gefokt worden. Omdat ze geld opleveren in toerisme en vrijwilligerswerk. En omdat hun botten massaal geexporteerd worden naar Azie. Waar ze, net als die andere grote kat de tijger, eindigen in de farmacie industrie.

Daarom geven wij als SPOTS zoveel aandacht aan knuffelfarms. Dit is iets wat wij als 'normale' mensen kunnen stoppen! Door niet meer te knuffelen of door ons te helpen de boodschap door te geven.

Eindelijk dus. Na jaren lobby en ons soms een roepende in de woestijn voelend. Aandacht voor knuffelfarms en de met uitsterven bedreigde leeuw. Ik besef heel goed dat dit alles nooit was gebeurd zonder de vreselijke dood van leeuw Cecil. Ik hou me eraan vast dat zijn sterven, niet voor niets is geweest.

Dank iedereen; binnen SPOTS en daarbuiten, die ons hebben geholpen om dit thema op de kaart te zetten. De katten hebben geen stem, laten wij het vooral voor ze zijn! Full force forwards..... Let us roar for the cats! Want een wereld zonder deze dieren is for sure, een minder mooie wereld.....