Biodiversity Management Plan Zuid-Afrika - Doodvonnis voor de leeuw?

Etten Leur - 10 mei 2015 - Recent maakte de Regering van Zuid-Afrika hun Biodiversity Management Plan (BMP) for Lions in South Africa bekend. Dit plan is te downloaden via deze link.

Het BMP for lions is een vijfjarig plan waarbij de Regering van Zuid-Afrika haar ideeën over de aanpak van de leeuwen bekend maakt. Op zich goed dat Zuid-Afrika heeft nagedacht over een plan. Vele Afrikaanse landen hebben dit namelijk nog niet, terwijl deze hard nodig zijn om de vele problemen rondom leeuwen gedegen te kunnen aanpakken.

Bij de ontwikkeling van de plannen waren diverse partijen (stakeholders) betrokken. De South African Predator Association (de belangenbehartigers club van o.a. de leeuwenfokkers) maar ook stichtingen zoals Panthera. Je zou dus denken dat er een gefundeerd plan ligt. Namens SPOTS heeft Simone Eckhardt zich in het plan verdiept en zij geeft aan na het lezen gechoqueerd te zijn.

Bekend en berucht
Zuid-Afrika is bekend en berucht vanwege de grote fokindustrie voor leeuwen. Er leven in dit Afrikaanse land inmiddels al meer dan 6.000 in gevangenschap! Dit is dus meer dan de totale populatie leeuwen in het wild van Zuid-Afrika. Deze gefokte leeuwen eindigen veelal in de canned hunting jachtindustrie. Tot het moment van volwassen worden, worden deze dieren ingezet als knuffelwelp. Argeloze toeristen en vrijwilligers betalen veel geld om met de jonge leeuwen te knuffelen en te wandelen. Eenmaal volwassen is de leeuw hiervoor niet meer geschikt en wordt hij teruggebracht naar de fokker om daar in een hok te wachten op een jager.

Uit het BMP blijkt dat de Zuid-Afrikaanse Regering niet van plan is om het leeuwen fokken te verbieden. Sterker nog, zij wil dit nu legaliseren door er ‘educational material’ aan te verbinden. Verder zijn er plannen om landelijk maar ook wereldwijd (via de IUCN) de leeuw een lagere beschermingsstatus te geven, wat direct betekent dat handel (bijv. jacht of export van leeuwenbotten) simpeler gaat worden dan het nu al is.

Protestbrief
Namens SPOTS heeft Simone Eckhardt een Letter of complaint naar het betreffende Ministerie gestuurd. Deze brief leest u hier. Ze heeft er ook een uitgebreide mening over geschreven, deze leest u hier in een blog.

Ook u kunt reageren
U kunt namelijk ook een e-mail sturen naar de betreffende contactpersoon van het Ministerie. Om het u gemakkelijk te maken, hebben wij een tekst opgesteld die u kunt knippen en plakken. Die treft u onderaan deze tekst via een link aan. Uiteraard kunt u ook uw eigen woorden gebruiken. Het e-mailadres is: hmafumo@environment.gov.za ter attentie van Ms Humbulani Mafumo.
 
Helaas kan de leeuw niet zelf in actie komen. Wij hopen dan ook dat u namens hem, uw stem wilt verheffen. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief die u kunt openen via onderstaande link.

Voorbeeld protestbrief.