Aantal gestroopte leeuwen in Zuid-Afrika neemt toe

Stampersgat, 28 september 2017

​Aldus autoriteiten in Zuid-Afrika neemt het aantal gestroopte leeuwen enorm toe. Zijzelf wijdt dit aan het feit dat de energie van de overheid nu vooral gaat naar bestrijding van het stropen van neushoorns. Waardoor er minder tijd over blijft om andere dieren voor stropers te behoeden, zoals de leeuw. Wij denken dat dit zeker zo kan zijn maar vermoeden dat het recente besluit van Zuid-Afrika, waarin ze jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen gaat exporteren naar Azië, ook meespeelt.

​Nu immers zijn botten geld waard en dat maakt de wilde leeuw min of meer vogelvrij. Eerder al in de geschiedenis is duidelijk geworden dat legalisering van dit soort vraag, de druk op wilde dieren doet toenemen. Door de vraag naar tijgerbotten verrezen er tijgerfarms vooral in Azië waar deze dieren specifiek gefokt werden voor hun lichaamsonderdelen. De motivatie van de Regeringen was 'de vraag is er nu eenmaal. Dan kunnen we maar beter zorgen dat we erin voorzien. Door gefokte tijgers in te zetten, voorkomen we dat de dieren in het wild gestroopt werden'. Dit bleek onjuist. De vraag naar de lichaamsonderdelen steeg juist en de druk op de wilde tijger nam toe. Met als gevolg: een bijna uitgestorven diersoort. De leeuw lijkt eenzelfde weg te gaan. 

Hoewel de Regering van Zuid-Afrika claimt dat ze geen onderdelen van wilde leeuwen zal exporteren, is er geen systeem dat dit voorkomt. Wilde leeuwen lichaamsonderdelen kunnen heel gemakkelijk het stempel 'gefokt' krijgen en daardoor geëxporteerd worden. Zeker omdat er meer vraag is naar 'wilde' lichaamsonderdelen dan naar onderdelen van gefokte dieren. Dit omdat aan onderdelen van wilde dieren, meer waarde wordt gehecht. 

Officials in de provincie Limpopo Zuid-Afrika geven aan dat er in hun provincie tenminste 24 leeuwen gestroopt zijn in de maanden januari tot aan augustus dit jaar, waarbij een directe link naar bottenhandel ligt. Dit omdat de dieren van specifieke lichaamsonderdelen ontdaan zijn. De meeste dieren zijn gestroopt in prive natuurparken maar ook opvangcentra zijn niet veilig. Iedereen wordt opgeroepen de bewaking te verhogen omdat men niet verwacht dat de incidenten zullen afnemen.

Lees het artikel hier,
http://m.news24.com/news24/SouthAfrica/News/poachers-target-lions-in-limpopo-20170825​ 

​Wij zijn in samenwerking met andere stichtingen, een petitie gestart. Tegen de fokindustrie van Zuid-Afrika en hun exportplannen van gefokte leeuwenskeletten. Deze export doet de druk op de wilde leeuw alleen maar toenemen in onze ogen.
​Teken onze petitie hier die wij op 4 oktober zullen aanbieden aan ambassades van Zuid-Afrika alsook aan Regeringsofficials. 

​Copyright foto: South Africa Police Services